Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

 
 
 
 
Curring

TEMAT: Fermentacja Kwiatostanów Konopi.

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #1

  • Bongjour
  • Bongjour Avatar
  • Offline
  • Super Moderator
  • ERROR: 4.20
  • Posty: 4475
  • Zebranych lumenów: 6340
  •  

  •  

Fermentacja (łac. fermento – kwaszę) – w szerokim znaczeniu jest to reakcja utleniania, w której związek organiczny jest donorem (dawcą) elektronów, a ich akceptorem (biorcą) jest inny związek organiczny lub nieorganiczny. W węższym znaczeniu, o które nam chodzi – fermentacja jest beztlenowym rozkładem cukrów. Reakcja ta dostarcza energii, co powoduje nieraz np. w dużych pryzmach kompostu lub na torfowiskach samozapłon.

W naszym przypadku poddajemy marihuanę fermentacji by złagodzić jej smak i uczynić go ''gładszym'' – bardziej aksamitnym. Nie jest to proces konieczny, nie powoduje także poprawy mocy traktowanego nim zioła, jednak przeprowadzony prawidłowo daje naprawdę niesamowite rezultaty smakowe. Zioło staje się słodkie i delikatne. Rozróżniamy dwa rodzaje fermentacji: samorzutną i indukowaną.

Fermentacja samorzutna




Przepięknie przefermentowana południowoafrykańska odmiana Swazi. Dojrzewa także w naszym klimacie! Typowo energetyczne działanie.

Fermentacja samorzutna rozpoczyna się stosunkowo szybko, jeżeli materii organicznej jest stosunkowo dużo, minimum to około metr sześcienny np. pryzma kompostu. Mniejsze ilości nie fermentują zbyt dobrze, ponieważ ciepło i wilgoć wytwarzane przez ten proces, ale także niezbędne do jego podtrzymania i kontynuacji jest wydalane na zewnątrz – rozpraszane. Przez co proces jest powolny i może nie zajść do końca. Fermentacja samorzutna jest raczej trudno adaptowalna do wzbogacania smaku marihuany, chyba, że będziecie mieli odpowiednią ilość świeżego zioła, ale nawet wtedy pozostaje kwestia, gdzie przeprowadzić proces z tak dużą ilością zioła szczególnie w Polsce gdzie penalizacji podlega posiadanie nawet najmniejszej ilości jakichkolwiek substancji psychoaktywnych. Jeżeli jednak będziecie mieli odpowiednią ilość surowca, odpowiednie miejsce i odwagę by to zrobić powinniście umieścić świeżo ścięte zioło, (jeżeli nawet trochę przeschło należy każdą warstwę przed jej ubiciem spryskać wodą ze zraszacza do kwiatów) w dużym pojemniku, ubijając każdą pojedyncza warstwę. Cały proces wygląda podobnie do kiszenia kapusty z tym, że zioła nie solimy. Między poszczególne warstwy możemy dodać substancje aromatyzujące, o których mowa dalej. Po kilku dniach całość powinna podwyższyć swoją temperaturę o kilka stopni, całość może wydzielać nieprzyjemny zapach amoniaku. Fermentującej marihuany należy bardzo uważnie doglądać i przerwać proces dosuszając zioło do końca po okresie około tygodnia maksymalnie dziesięciu dni. Gdy tego nie zrobimy całość zamieni się w piękna kupę kompostu do wykorzystania jedynie, jako nawóz organiczny. Gdy zrobimy to za późno nasza ganja straci dużą część zawartego w niej THC. Zatem polecam być uważnym.

Fermentacja indukowana




Przefermentowana i zbita w twarde kostki podobne do zielonej herbaty odmiana Afgani#1 to doskonały środek nasenny dla cierpiących na bezsenność.

Fermentacja indukowana z biochemicznego punktu widzenia nie różni się absolutnie niczym od samorzutnej jest to po prostu dokładnie ten sam proces przebiegający dzięki tym samym reakcjom. Różnica jest jedna musi być ona podtrzymywana przez dostarczenie odpowiedniej ilości ciepła i wilgoci dzięki, którym bakterie fermentacyjne będą mogły wykonać swoją pracę. Tym sposobem można sfermentować dowolną ilość zioła jednocześnie je aromatyzując.
Proces możemy przeprowadzić w jakimkolwiek naczyniu, w którym możemy kontrolować temperaturę i wilgotność, bardzo dobrze sprawdzają się duże słoje lub stare akwaria. Trzeba je jednak pomalować czarną farbą lub w inny sposób ochronić przed światłem. Temperatura optymalna dla fermentacji waha się pomiędzy 65-75 stopni, do jej utrzymania na odpowiednim poziomie dobrze nadają się grzałki stosowane do ogrzewania akwariów. Wilgotność gwarantująca prawidłowy przebieg procesu to około 75%, a do jej kontroli można wykorzystać barometr lub wilgotnościomierz, jaki można spotkać w humidorach do przechowywania cygar.
Należy pamiętać, by bardzo dokładnie i ścisło ubić każdą warstwę świeżej marihuany i jeżeli sytuacja tego wymaga (zioło jest trochę za suche) delikatnie spryskać je wodą. Podczas całego procesu należy codziennie sprawdzać naszą ganję, pojawiający się zapach amoniaku jest całkowicie normalnym zjawiskiem i świadczy o prawidłowym przebiegu całego zjawiska. Po okresie około tygodnia fermentacja powinna być przerwana przez końcowe dosuszenie zioła, które następnie można już w normalny sposób przechowywać. Po wysuszeniu smak powinien być słodki i delikatny, a w wypadku zastosowania jakichś przypraw do aromatyzowania, podczas palenia powinien być on wyraźnie wyczuwalny.

Aromatyzowanie

Fermentacja daje nam także inną okazję. Jest to jedyny moment, w którym możemy trwale nadać całkowicie inny smak naszej ganji poprzez dodanie przypraw takich jak cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, szałwia czy też laski wanilii. Do aromatyzowania zioła używa się także skórki cytrynowej, pomarańczowej lub limonki, którą osobiście najbardziej polecam. Ilość przypraw należy dobrać indywidualnie i jeżeli ze skórką cytrynową trudno przesadzić to już np. z cynamonem należy bardzo uważać.
Przyprawy należy dodać między pojedyncze warstwy, przeznaczonych do fermentacji szczytów. Skórki cytrusów można dodać bezpośrednio pocięte w paski to już goździki czy cynamon należy zapakować w torebki od herbaty ekspresowej i zaszyć bawełnianymi nićmi by się nie rozpadły. Po zakończeniu fermentacji, a jeszcze przed końcowym wysuszeniem usuwamy przyprawy spomiędzy warstw marihuany i ostatecznie suszymy zioło.

źródło: cannabis.info
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 
 
 

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #2

  • 4Elements
  • 4Elements Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Słońce srogo smaży
  • Posty: 762
  • Zebranych lumenów: 1281
  •  

  •  

"Temperatura optymalna dla fermentacji waha się pomiędzy 65-75 stopni"

nie napisałeś jakich stopni , nie sadze aby chodziło o te których my używamy bo to było by chyba za dużo , ale jesli miałby by to być farenhaity to było by 18 - 23 celcjuszy ,
grzałki akwariowe raczej nie maja możliwości ustawienia temp na 70 celcjuszy, mam tu teraz pod ręka jedna i jest możliwość ustawienia temp od 16 do 32 Celcjuszy
ALE np do rozwoju grzybni utrzymuje temp 28Celcjuszy

no generalnie proszę doprecyzuj to co napisałeś , chyba że faktycznie tak jest to można tego posta usunać
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #3

  • Bongjour
  • Bongjour Avatar
  • Offline
  • Super Moderator
  • ERROR: 4.20
  • Posty: 4475
  • Zebranych lumenów: 6340
  •  

  •  

Powiem Ci, że też zdziwiła mnie ta temperatura, szukałem w internecie jakiegoś info na temat potrzebnej do fermentacji roślin temperatury ale co roślina/nasienie/alkohol to inna temperatura. Jeśli podana temperatura jest w farenheit'ach to w stopniach celsjusza będzie wynosić 18.3°C-23.9°C - taka temperatura bardziej by pasowała, ale nie jestem pewny. Może ktoś z bardziej zaawansowanych użytkowników ma dobrą wiedzę w tym temacie i wytłumaczy nam jaka powinna być temperatura, edytuje wtedy art.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #4

  • 4Elements
  • 4Elements Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Słońce srogo smaży
  • Posty: 762
  • Zebranych lumenów: 1281
  •  

  •  

wiesz co .. chyba pozostanie mi to sprawdzić ;) mam trochę materiału roślinnego , słoik też znajdę a jak mówiłem docieplanie w trakcie ( grzybni ) to jeszcze jeden słoiczek się zmieści . Odezwę się tu za tydzień

ok zrobiłem jak mówiłem, w roli głównej maroc x shaman ( część wisiała 3 dni część zebrana dzisiaj - także mokre <<<

Ostatnio zmieniany: 10 lata 6 miesiąc temu przez 4Elements.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Golas, Koza, Bongjour, buforekdoblanta

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #5

  • Bongjour
  • Bongjour Avatar
  • Offline
  • Super Moderator
  • ERROR: 4.20
  • Posty: 4475
  • Zebranych lumenów: 6340
  •  

  •  

Świetnie! Cieszę się, że postanowiłeś to sprawdzić, czekamy na wyniki eksperymentu:)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #6

  • buforekdoblanta
  • buforekdoblanta Avatar
  • Offline
  • ... na FLO
  • Posty: 423
  • Zebranych lumenów: 1500
  •  

  •  

Fajnie to zestawiłeś Śmiechlik, ale mówią że z pustego Salomon nie naleje, tzn kto wie czy smak niedojrzałych topów stanie się aksamitny i w jakimkolwiek stopniu zadowalającu. IMO
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #7

  • 4Elements
  • 4Elements Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Słońce srogo smaży
  • Posty: 762
  • Zebranych lumenów: 1281
  •  

  •  

Dziękuje za zachęty ,
buforku tak trochę racji jest w tym co piszesz ale będę mógł powtórzyć już z suszem za tydzień powiedzmy ,

dziś otworzyłem pudełko i aż woda się tam skrapla i pachnie takim no wilgocia i wg mnie proces już się rozpoczał :)
generalnie to listonosz doniósł mi mate grzewcza i termostat także już nie jest to w wodzie lecz w kartonie .
do zobaczenia tutaj
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #8

  • Koza
  • Koza Avatar
  • Offline
  • Super Moderator
  • ~pozytywne emocje
  • Posty: 5991
  • Zebranych lumenów: 5507
  •  

  •  

Ciekawy eksperyment, zaglądaj tam często żeby nie ukisiło się na bigos.
powodzenia
... nie stój nad kwiatem z konewką i batem... ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Bongjour

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #9

  • 4Elements
  • 4Elements Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Słońce srogo smaży
  • Posty: 762
  • Zebranych lumenów: 1281
  •  

  •  

Tak jak mówiłem wracam tutaj dokładnie po 7 dniach od rozpoczęcia fermentacji ,
fermentacja była przeprowadzona przy 27 stopniach celcjusza,
do pojemnika zagladałem raz na dwa dni
nic się nie ukisiło :)

fotki całości


i tutaj wybrane dwa topy na których pojawiły się białe narośla



ok to tak obecnie pachnie to rzeczywiście jak trawa na kopię , badź świeży kompost - takim kwaśnym zapachem - kisem

materiał rośliny jest jeszcze mokry więc na smoke raport będzie trzeba poczekać kilka dni ale coś czuje że będzie dobrze
za kilka dni kolejny up
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Bongjour, buforekdoblanta

Fermentacja Kwiatostanów Konopi. 10 lata 6 miesiąc temu #10

  • buforekdoblanta
  • buforekdoblanta Avatar
  • Offline
  • ... na FLO
  • Posty: 423
  • Zebranych lumenów: 1500
  •  

  •  

Śmiechlik słowny z Ciebie gość, mało takich już weź ty tego nie pal lepiej szkoda żeby się tak porządny człowiek katował plechą - to że jej nie widać nie znaczy że jej tam nie ma.
Pozdrawiam Buforek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany