Co nam będzie potrzebne:
300g mielonego mięsa wołowego (u siebie wybieram różne rodzaje miesa i mielą mi w zaprzyjaznionym sklepie i tak też radze robic)
woda gazowana - odrobinka
żółtko
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
cebulka biała
ser w plasterkach - ja lubie z Tost
bułki do hambugsów - duze
papryka czerwona
cebula czosnkowa
pomidor
rukola
kukurydza
frytki
Przygotowanie:
mięso mielone łączymy z żółtkiem, wodą gazowaną, cebulką pokrojoną w kostkę, przyprawami i wstawiamy do lodówki najlepiej na jakies 6h
paprykę czerwoną, cebulę czosnkową i pomidora kroimy na kawałki o szerokości bułki a następnie na patelni grillowej smazymy bez tłuszczu
bułkę podgrzewamy w mikrofali na grillu
w miedzyczasie w piekarniku robimy frytki a kukurydzę gotujemy
z mięsa formujemy kotlety większe średnicą od bułki o jakies 20% i smazymy bez tłuszczu na patelni grillowej przyciskając mięso. Powinno być zrumienione z zewnątrz a na wpół surowe w środku - dlatego używamy wołowiny! wieprzowiny nie wolno jesć surowej!!!!!!
na talerz wykładamy frytasy i kukuryszę a hambugsa przygotowujemy następująco:
Bułka spód
majonez
rukola
ser Tost
mięso
ser Tost
papryka
pomidor
cebula
ketchup
bułka
jest smacznie i kolorowo
smacznego