Siema!!!
Przedstawie wam dosyc prosty i szybki sposob na zrobienie sobie troszke swojej przepalanki.
Potrzebne produkty:
-2l spirytusu
-2l wody
-szklanka cukru
-4 lyżeczki cukru waniliowego
-4 szczypty soli
Z tej ilosci spirytusu wychodzi dokladnie 7 butelek 0.7l sprzeciku ok 55%.Z moich juz lekkich obserwacjii kolosalnie widac roznice jaka wode uzywamy(kranówka czy Ro).PO RO ZERO OSADU NATOMIAST W WODZIE JEST SPORO.
Jak wiecie glownym skladnikiem przepalanki jest karmelizowany cukier.Jak to zrobic hmmmm ŁATWIZNA!
Coś o samej karmelizacjii:
Karmelizacja – proces nieenzymatycznego ciemnienia żywności, spowodowany powstawaniem karmelu, w wyniku poddawania cukru działaniu wysokiej temperatury. Karmelizacja służy nadaniu pożądanej barwy i zapachu m.in. produktom piekarskim, słodyczom i ziarnom kawy.
Z chemicznego punktu widzenia karmelizacja polega na usunięciu wody z cukru, w wyniku czego następnie w reakcjach izomeryzacji i polimeryzacji powstają różne związki chemiczne. Dokładne mechanizmy tych reakcji nie są jeszcze w pełni znane.
Temperatura karmelizacji zależy od rodzaju cukru. Dla fruktozy jest to 110 °C, dla galaktozy, glukozy i sacharozy 160 °C, a dla maltozy 180 °C[1].
żródło Wikipedia...
Pokaze wam jak ja to zrobilem
WSYPUJEMY CUKIER NA PATELNIE CZY GARNKA
I MIESZAMY...
I MIESZAMY...
I MIESZAMY
I MIESZAMY
WLAWAMY WODE PRZEGOTOWANA I MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA I GOTOWE!
TRUDNO MI OKRESLIC DOKLADNIE ILE UZYLEM SKLADNIKOW DO KARMELIZACJII CUKRU BO SAM JESTEM W FAZIE TESTOW I NIE CHCE WPROWADZAC W BŁĄD.SREDNIO SIE LICZY NA LITR SPIRYTUSU 8 LYZEK SKARMELIZOWANEGO CUKRU ZALEWA SIE 1L WODY GORACEJ Z CUKREM WANILIOWYM.STUDZIMY I MIESZAMY ZE SPIRYTUSEM.DO LEZAKOWANIA NA 2 TYG I MOZNA CHLAC HYHY
JAK JUZ MACIE GLOWNY SKLADNIK TO STUDZIMY WSZYSTKO I ROZPUSZCZAMY 350ML SPYROLU Z 350ML Z NASZYM SKARMELIZOWANYM CUKREM I WODA.
GŁÓWNYM SKLADNIKIEM JEST KARMELIZOWANY CUKIER WIEC OD NIEGO ZALEZY SMAK I ZAPACH TRUNKU.CUKIER MOZNA DOWOLNIE PRZYPALAC (MOCNO,SŁABO) LECZ NALEZY PAMIETAC ABY SIE NIE PRZYPALIŁ BO WTEDY ZMARNUJECIE SPIRYTUS.JAK JUZ ROZLEJEMY TRUNEK DO BUTELEK TO MUSI WSZYSTKO POSTAC MINIMUM 2 TYGODNIE.
FOTKA GOTOWEGO PRODUKTU
OD LEWEJ DWIE PIERWSZE BUTLE TROCHE BARDZIEJ PRZYPALILEM ZEBYSCIE MIELI POROWNANIE W KOLORZE
SMACZNEGO!!!