Marihuana ? nie - konopie siewne.
A.Mickiewicz "Pan Tadeusz": Xięga VI: Zaścianek; ustęp o konopiach; fragmenty:
W tej zielonej, pachnącej i gęstej krzewinie,
Koło domu, jest pewny przytułek źwierzynie
I ludziom. Nieraz zając zdybany w kapuście
Skacze skryć się w konopiach bezpieczniej niż w chruście,
Bo go dla gęstwy ziela ani chart nie zgoni,
Ani ogar wywietrzy dla zbyt tęgiej woni.
W konopiach człowiek dworski, uchodząc kańczuka
Lub pięści, siedzi cicho, aż się pan wyfuka
I nawet często zbiegli od rekruta chłopi,
Gdy ich rząd śledzi w lasach, siedzą śród konopi.
Oczywiście Adam Mickiewicz pisząc o konopiach miał na myśli odmianę siewną.
To skłoniło mnie do przyjrzeniu się bliżej tej odmianie .
KONOPIE (Cannabis sativa) należą do starych roślin uprawnych o wielostronnym zastosowaniu. Były najbardziej pożyteczną rośliną znaną człowiekowi. W latach 30-tych XX wieku z powodu negatywnej kampanii łączącej przemysłową uprawę konopii siewnej z marihuaną, Ich uprawa została zabroniona i ważna roślina poszła w zapomnienie. Tak, to krewniak marihuany, ale po spożyciu ich nie można "odlecieć", nie daje stanów euforycznych.
Konopie są idealną rośliną do upraw ekologicznych. Nie wymagają żadnych środków ochrony roślin i są nadzwyczaj wartościowe jako pokarm roślinny. Jego ziarno jest też spożywane przez ludzi. Można stosować je podobnie jak inne nasiona oleiste: całe lub mielone, jako dodatek do chleba i bułek, do musli, potrawek i twarogów. Całe ziarna konopi mogą być smakołykiem. Po krótkim podprażeniu uzyskują orzechowy aromat, co jeszcze bardziej wzmacnia ochotę na nie. Obecnie konopie doczekały się renesansu. Bogate w kwasy tłuszczowe, wysokowartościowe białko i są lekkostrawne.
Konopie to nowoczesny i zdrowy dodatek do praktycznie każdego rodzaju jedzenia, pieczywa i makaronów. Konopie jadalne zapewniają adekwatne odżywianie gdyż zawierają wysokiej jakości składniki.
Jaki ma to wpływ na ludzki organizm?:
regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie
polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego
„wypłukuje” choresterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy
zwiększa odporność organizmu
pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne
przeciwdziała powstawaniu nowotworów
oraz wiele innych, nie posiada efektów ubocznych
Kwasy tłuszczowe są ważnym składnikiem naszej diety i musimy je spożywać gdyż ludzkie ciało nie wytwarza ich samoistnie. Konopia jest najlepszym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, nie tylko dlatego, że posiada najwyższą ich ilość w jakimkolwiek oleju (ok.80%), ale także dlatego, że proporcja kwasów tłuszczowych jest uważana za optymalną dla ludzkiego zdrowia.
Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa, zajmuje 2 miejsce w świecie roślin zaraz po soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Jest wolne od choresterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów zapewnia organizmowi witalne składniki odżywcze, które gwarantują stabilny metabolizm komórek, w taki sam sposób w jaki gwarantują to ważne witaminy.
Żywność konopna jest idealnym wysoko białkowym jedzeniem, białko konopne to dar świata warzyw. Nigdzie indziej w naturze nie występuje bardziej kompletne źródło białka
Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.
Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele chorób nękających dzisiejszy świat.
Poniżej przedstawiam zestawienie wartości odżywczych zawartych w 100g konopi siewnej
Ziarno konopi
Składniki odżywcze na 100 g
Węglowodany 24,000 g
Białka 21,500 g
Tłuszcze 30,600 g
Minerały 4,900 g
Woda 5,700 g
Błonnik 13,000 g
Sód 0,005 g
Witaminy 0,014 g
Zawartość energetyczna: 471 Kcal/1979 KJ
Olej konopny
Składniki odżywcze na 100 g
Węglowodany 5,000 g
Białka 1,000 g
Tłuszcze w tym: 94,000 g
- nasycone kwasy tłuszczowe 10,000 g
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe 15,000 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe 75,000 g
W tym: Kwas linoleinowy 52,000 g
Kwas linolenowy 20,000 g
Kwas gamma-linolenowy 3,000 g
Zawatrość energrtyczna: 880 Kcal/3682 KJ
Reasumując ,nie tylko konopie indyjskie ale także konopie siewne mają ogromny potencjał do wykorzystania przez ludzkośc.
kula00 dla GROWLIKE.PRO