Produkcja oraz zastosowanie kompostu w uprawach ekologicznych
Na początek zainteresujmy się czym tak naprawdę jest kompost czyli definicja ogólna,która przekona nas do tego typu nawozów.
Kompost
Jest to nawóz organiczny wytwarzany z odpadów roślinnych i zwierzęcych w wyniku częściowego, tlenowego rozkładu (butwienie) przez mikroorganizmy poprzez proces kompostowania w pryzmach kompostowych, kompostownikach lub specjalnych bioreaktorach, tudzież toaletach kompostujących.
Kompost wzbogaca glebę w próchnicę, zwiększa jej pojemność wodną i powietrzną. Sprawia, że gleba staje się przewiewna i pulchna. Poprawia wzrost i rozwój roślin. Stosuje się go jako składnik podłoża dla upraw warzyw oraz kwiatów rabatowych i doniczkowych, a także jako nawóz organiczny w rolnictwie, sadownictwie i ogrodnictwie, w parkach i ogrodach. Kompost nie ma szkodliwego wpływu ani na rośliny czy też na zwierzęta w nim żyjące niezależnie od zastosowanej dawki.
Kompostowanie (organiczny recykling)
Naturalna metoda unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów, polegająca na rozkładzie substancji organicznej przez mikroorganizmy – bakterie tlenowe, nicienie etc. Jest to proces przetwarzania substancji w kontrolowanych warunkach w obecności tlenu (powietrza), w odpowiedniej temperaturze i wilgotności.
Kompostowanie jest kontrolowanym rozkładem materii organicznej. Zamiast pozwalać naturze na powolny rozkład biomasy, kompostowanie zapewnia optymalne środowisko, w którym organizmy kompostujące mogą się najlepiej rozwijać. Aby wyżywić najbardziej aktywne mikroby, w skład materii poddanej kompostowaniu muszą wchodzić następujące składniki:
-węgiel,
-azot i tlen z powietrza,
-woda.
Rozkład może mieć miejsce również w przypadku nieobecności któregoś z wymienionych składników, choć będzie znacznie wolniejszy. Przykładowo, możliwy jest rozkład biomasy umieszczonej w szczelnie zamkniętej foliowej torbie, choć nieobecność powietrza spowoduje rozwijanie się bakterii beztlenowych i rozkład beztlenowy.
Wiemy już czym jest kompos.Czas zabrać sę za produkcję własnego nawozu organicznego.
Na samym początku bardzo ważne jest dobranie miejsca w którym będziemy składować odpady organiczne.
Aby kompost a w zasadzie zawarte w nim mikroorganizmy mogły się rozmnażać trzeba zapewnić im odpowiednią wilgotność i temperaturę,które zapewnią idealne warunki do rozmnażania.
- W tym celu warto wybrać miejsce które jest blisko źródła wody.
- Miejsce zacienione,najlepiej pod dużym drzewem ale nie koniecznie. Ważne aby było jak najbardziej zacienione.
OK mamy już odpowiednią miejscówkę.
Z czego mogę wyprodukować kompost?
W zaszadzie to ze wszystkiego co dała nam natura:
-skoszona trawa
-liscie
-gałęzie
-szczątki zwierzęce ( pióra,krew,kości itd. )
-słoma
-mielona kawa po zaparzeniu
-herbaty po zaparzeniu
-Owoce
-Warzywa
-Popiół drzewny
-itp.
Podczas dodawania słomy,gałęzi i innych materiałów które są grube,długie warto pociąc w drobny mak.
Doskonałym narzędziem przy chęci uzyskania dużej ilości nawozu w krótkim czasie jest sieczkaria i rembak do gałęzi.
Maszyny siekają i rąbią odpady w drobne kostki co daje szybkie efekty w procesie rozkładu.
Aby zapoczątkować i przyspieszyć proces używa się nawozu mineralnego zawierającego znaczny procent np. azotu ( n ).
Ja podam te najczęściej używane.(% czystego składnika)
-Saletra(27%)
-Saletrzak(21%)
-Mocznik(46%)
Gdy do produkcj kompostu dodajemy nawozy mineralne nie jest to juz w pełni organczny nawóz.
Nawóz,który otrzymamy to organiczno-mineralny,który jest używany na całej Ziemi.
Mieszanie takich nawozów jest potrzebne ponieważ każda gleba zawiera inny "magazyn" w minerały.
Obecnie na rynku możemy kupić przeróżne nawozy,wieloskladnikowe jak i czysty składni jeśli tego potrzebujemy.
Aby taki nawóz nie stracił miana organcznego gdy chcemy podnieść zawartość N-P-K wystarczy dobrać do niego inny nawóż organiczny i go wymieszać.Uzyskam doskonały nawóż w pełni organiczny który da nam wspaniały smak ważyw,zapach kwiatów i wiele innych korzyści.
Tak naprawde wszystko zależy od tego z jakich odpadów chcemy zrobic kompst
Warto dodać jak najwięcej składników bo ich skład w np. azot jest bardzo różny.
Możemy dodać do naszego kompostu np.
-obornik ( kurzy,od trzody chlewnej,bydła,owiec,k
óz itd.) wzbogaci skład kompostu koncowego.
Produkcję kompostu możemy wykonać w:
-Pryzma kompostowa
-Worki foliowe ( z uwagi,że worki są szczelne należy je podziurkować w celu dotlenienia zawartości)
-Wszelkiego rodzaju wiadra ( podziurkowane )
-itp.
Jeśli zdecydujemy się na pryzmę przyda się nam:
-szpadel
-czarna gruba folia
Budowa pryzmy kompostowej.
Bardzo ważne jest aby pryzma nie składala się z jednej usypanej góry odpadów poniewarz proces rozkladu będzię trwal bardzo dlugo.
Pryzma kompostowa powinna składać się z kilku a nawet kilkudziesięciu warst podzielonymi cienką warstwą ziemi.
Skąd brać ziemię?
Podczas budowy kompostownika należy wykopać odpowiedni kopiec na głeokość szpadla,ziemia na bok.
Po skończeniu kopania dno wykopanej dziury ( ksztalt dowolny,wielkość w zależności od ilości materiału ) zlewamy obficie wodą a następnie wrzucamy odpady ( Można polać obficie wodą po ukończeniu pryzmy ) na koniec przykrywamy czarną folią w celu utrzymania odpowiedniej temp. i wilgoci.
Zawarte żywe organizmy w glebie takie jak np. dzdzownica będą wychodzić z mokrej gleby do naszej bio-masy drążąc w niej kanaly a co za tym idzie będzie nam napowietrzała kompost. ( rozkład tlenowy )
Najlepszą porą do robienia pryzm kompostowych jest pózna wiosna wczesna jesień ze względu na pogodę.
© GF GLP™