Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

 
 
 
 
Wszelkie jadalne wynalazki z dodatkiem Cannabis ...

TEMAT: Konopna Pizza

Konopna Pizza 10 lata 4 miesiąc temu #1

  • Gandalf
  • Gandalf Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Ten, który nadszedł z Zachodu...
  • Posty: 525
  • Zebranych lumenów: 615
  •  

  •  

Przepis na ( konopny wywar)

100 ml wody podgrzewamy tak żeby była ciepła i dodajemy 100ml vódeczki
w tym wywarze (200)ml gotujemy 5 gram mary jean
gotujemy około 30 min od momentu wrzenia co doprowadza do rozkładu alkoholu w dużym stopniu.
Ten wywar jest zamiast wody do zalania maki (ugniecenie ciasta)
Efekt: mocna.
Wywar odcedzamy od miąszu.


wariant numer 2 (zamiast wywaru z alkoholu)

Przepis na ( haszyszowe ciasto)

Haszysz 5gram ugniatamy z ciastem w małej ilości najpierw dać więcej wody niż maki (ważne woda musi byc dość ciepła) i ugniatamy brązowe ciasto i nastepnie dodajemy reszte maki do utwardzenia całej masy
Efekt: bardzo mocna (wręcz powalająca).

Lub jak kto woli ugotować dość skoncentrowaną makumbę i zmieszać z wodą (odpowiednie proporcje) i dodać do maki.

CIASTO


Do wywaru dodać pokruszone drożdże oraz cukier, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 5 minut
(drożdże zaczną się pienić).
Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże mieszając łyżką z częścią mąki.


SPOSÓB WYROBU:


Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i rękami energicznie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki


Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do dużej oraz szerokiej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto ma podwoić objętość, wyraźnie urosnąć i napuszyć się (w lecie wystarczy około 30 - 40 minut, w chłodne dni trochę dłużej)


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na 4 części. 4 blaszki posmarować oliwą, na środek położyć po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość około 6 - 7 mm. Uformować boczy rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni C


Gdy piekarnik będzie bardzo dobrze nagrzany rozłożyć nadzienie na pierwszą pizzę pomijając boczny rant: po około 2 - 3 łyżki sosu pomidorowego, około 1/4 szklanki tartego sera (mieszanki mozzarelli, cheddara) oraz 4 - 5 kosteczek sera camembert. Na wierzch położyć 4 połówki szynki oraz 2 cienkie plasterki bakłażana. Dodać trochę cienko pokrojonej cebuli i posypać szczyptą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika na metalową kratkę ustawioną w środkowej części. Piec przez około 12 - 15 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione (dla pizzy z większej ilości ciasta i w większej blaszce czas pieczenia można wydłużyć, np. do 20 minut). Gdy brzegi ciasta będą zrumienione można sprawdzić łopatką czy spód pizzy jest również zrumieniony i chrupiący.

Sos pomidorowy:


Pomidory włożyć do wrzątku, wyjąć po 10 sekundach, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, usunąć pestki i sok. Miąższ pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną dużą patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę suszonego oregano, doprawić solą i smażyć na dużym ogniu przez około 15 minut aż sok wyparuje, pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać. Odstawić z ognia i ostudzić.
Sery: mozzarellę i ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser camembert pokroić w kosteczkę.
Plasterki szynki przekroić na 4 części, bakłażana pokroić na jak najcieńsze plasterki (można obieraczką do warzyw), cebulę pokroić na cieniutkie "piórka".

Pozdrawiam
ChorielMJ :D
"Nie na zawsze przykuci jesteśmy do kręgów świata, poza nimi zaś istnieje coś więcej niż wspomnienie."
"Czarodziej nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, przybywa wtedy kiedy ma na to ochotę - My decydujemy tylko o tym jak wykorzystać czas, który nam dano."
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Golas

 
 
 

Re:Konopna Pizza 10 lata 4 miesiąc temu #2

  • zielonysmerf
  • zielonysmerf Avatar
  • Offline
  • ... indukujący
  • Posty: 247
  • Zebranych lumenów: 406
  •  

  •  

Zastanawiam sie nad zrobieniem takiej pizzy z dodatkowym składnikiem - grzybki :D myśle ze mogłaby być ostra bania! Co o tym sądzicie?

P.S. Dzięki za dobry przepis na CannaPizze :D
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: 4Elements

Konopna Pizza 10 lata 4 miesiąc temu #3

  • Gandalf
  • Gandalf Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Ten, który nadszedł z Zachodu...
  • Posty: 525
  • Zebranych lumenów: 615
  •  

  •  

Szczerze nie mam pojęcia ze względu na to iż z grzybkami halu nie miałem nigdy do czynienia. Ale jak byś może odpowiednio je przygotował i dodał na podobieństwo pieczarek to mogło by dać super efekty :D
"Nie na zawsze przykuci jesteśmy do kręgów świata, poza nimi zaś istnieje coś więcej niż wspomnienie."
"Czarodziej nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, przybywa wtedy kiedy ma na to ochotę - My decydujemy tylko o tym jak wykorzystać czas, który nam dano."
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 

Konopna Pizza 10 lata 4 miesiąc temu #4

  • Bongjour
  • Bongjour Avatar
  • Offline
  • Super Moderator
  • ERROR: 4.20
  • Posty: 4475
  • Zebranych lumenów: 6341
  •  

  •  

Będzie trzeba spróbować kiedyś, może być ciekawie. Przydałyby się jeszcze jakieś foteczki:)


Pozdro,
Bongjour
:peace: :ganja:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany