Dzisiaj zajmiemy się przygotowaniem wykwintnej kolacji, która może być wstępem do szalonej nocy, a już na pewno zrobi wrażenie na waszym partnerze. Na nasza kolacje przygotujemy polędwiczki wieprzowe z ostro słodkim farszem, o niebanalnym smaku i mazurek migdałowy.
Polędwiczki wieprzowe z ostro słodkim farszem
Składniki niezbędne do naszej potrawy:
- 2 x 550 g polędwiczek wieprzowych
- 1 1/2 szklanki suszonych owoców mieszanych
- 1 czerwona cebula
- 1/4 szklanki pieprzu kolorowego /grubo zmielony/
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sól – najlepiej gruba- morska
- 1 szklanka porto lub czerwonego półsłodkiego wina
- 5 gram drobno zmielonej marihuany lub 2- 3 gramy haszyszu
Najważniejsze w przygotowaniu wykwintnej kolacji mającej zrobić wrażenie na waszym partnerze jest świeżość i jakość składników potrawy. Odpadają wszelkiej maści supermarkety i tego typu sklepy. Poszukajcie małych lokalnych dostawców na bazarkach i dowiedzcie się, kiedy mają dostawy i zjawcie się zaraz po otwarciu sklepu. Będziecie wtedy mogli wybrać dla siebie kawałki mięsa najlepszej jakości i świeżości.
Warzywa także nie powinny być kupowane w supermarketach, a od tak zwanych „babci”, które maja małą ilość pokręconych warzyw o nie zbyt ładnym wyglądzie. Gwarantują, że będą miały one smak prawdziwych warzyw, a nie produktów o wyglądzie marchwi, czy pietruszki.
Wykonanie potrawy:
1. Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki.
2. Owoce namoczyć w porto lub czerwonym winie przez 2 godziny, po czym odcedzić, pozostawiając płyn.
3. Cebulę przeszklić na oliwie, dodać do owoców, wymieszać.
4. Polędwiczki naciąć wzdłuż, tworząc kieszeń, umieścić 3/4 farszu, związać sznurkiem.
5. Pozostały farsz nałożyć na wierzch polędwiczek, tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę z owoców.
6. Piec w temp. 220 st. C, przez 25 minut, pod folią, następne 10 minut bez folii.
7. Podawać na zimno z bukietem warzyw i ziemniaczkami.
Mazurek migdałowy
Tym razem zapraszam na mazurek migdałowy, który tak jak czekoladowy czy pomarańczowy należy do najsmaczniejszych mazurków. Zarówno spód ciasta jak i masę wykonałam o smaku migdałowym z odrobina haszyszu, który dodał nieco egzotyki do jego smaku.
Składniki:
- 200g zmielonych migdałów
- 125 masła
- 50g cukru pudru
- 125g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki zimnej wody
Składniki na masę:
- 100 g mleka w proszku
- 150 g drobnego cukru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g zmielonych migdałów
- 125 ml wrzącej wody
- aromat migdałowy
- 2 gramy zmielonego haszyszu
Składniki na dekoracje:
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masy marcepanowej lub żółtej masy cukrowej
- kilka migdałów
- groszki cukrowe
Wykonanie:
1. Wymieszać masło z mąką, dodać pozostałe składniki, wszystko dobrze połączyć, odstawić do schłodzenia na 15 minut, po czym rozwałkować lub wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy 24 cm.
2. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 20 minut.
3. Mleko w proszku, cukier i migdały dobrze wymieszać, dodać wrzącą wodę i zmiksować.
4. Do masy dodać roztopione masło, aromat migdałowy i drobno zmielony haszysz.
5. Gotową masę przelać na upieczony spód i odstawić do schłodzenia, do zastygnięcia masy.
6. Połączyć masło, cukier puder i kakao na jednolitą, kremową masę i przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wierzch mazurka oraz wykonać kratkę z masy marcepanowej lub cukrowej.
7. Ozdobić migdałami i groszkami cukrowymi.
Po tak przygotowanej kolacji warto zatroszczyć się o jakąś wystrzałowa sexi bieliznę i noc upojne chwile macie zapewnione. Smacznego! I udanej nocy!
Smacznego !!!
Źródło: Soft Secrets 2013 - 2