Mocno czekoladowe Brownie
Dzisiaj podziele sie z wami przepisem na mocno czekoladowe i rozplywajace sie w ustach brownie. Wszystkie skladniki sa latwo dostepne, przygotowanie ciasta dziecinnie proste, potrzebujecie nie wiecej niz 30 minut.
Co bedzie potrzebne:
- 300g (3 tabliczki) ciemnej, gorzkiej czekolady min 70%
- 225g masla (proporcje masla konopnego/normalnego kazdy powinien dostosowac sam)
- 3 całe jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 275 g cukru
- 135 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- miska, maly rondelek, forma 20x30, papier do pieczenia, piekarnik, tarka
Dodatkowo:
- starta skorka z jednej pomaranczy
- mikser
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160st. Wczesniej przygotowana forme wykladamy papierem do pieczenia. Jedna czekolade scieramy na tarce o grubych oczkach. Wiorki wkladamy na chwile do lodowki.
Pozostale 2 tabliczki lamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy maslo - ilosc wg uznania. Skladniki przewidziane do wykonania spokojnie wystarcza na 24 porcje brownie. W moim przypadku dodalem 100g masla konopnego + 125 masla klarowanego. Znajac moc masla wiedzialem ze taka ilosc jest odpowiednia na taka ilosc porcji, ale jezeli ktos ma slabsze maslo, albo chce poczuc wiecej mocy moze uzyc tylko masla konopnego. Ja wole osobiscie zjesc 2 slabsze kawalki
Tak wiec czekolade rozpuszczamy w rondelku z maslem. Starmy sie zbytnio nie podgrzewac masy, jedynie roztapiamy i odstawiamy z ognia.
Wbijamy do miski 3 cale jajka. Dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy wszystko razem przez chwile. Mozna sobie pomoc mikserem. Nastepnie bierzemy pomarancze, dokladnie szorujemy, polewamy wrzatkiem. Bierzemy tarke i na malym oczku scieramy cala skorke. Dodajemy do naszej masy w misce.
Rozpuszczona z maslem czekolade dodajemy do miski, miksujemy chwile na wolnych obrotach.
Dodajemy make, sol ciagle mieszajac do uzyskania jednolitej masy. Przekladamy nasz mix do wczesniej przygotowanej formy. Gore posypujemy rownomiernie wiorkami czekoladowymi, ktore mamy schowane w lodowce.
Wkladamy do nagrzanego wczesniej piekarnika na 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do calkowitego wystygniecia. Dopiero wtedy (30min) jest gotowe do jedzenia.
Zajadam kawalek i zycze SMACZNEGO