Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

Potwierdzamy inne fakty niż te oczywiste związane z uprawą Konopi ...

TEMAT: ważenie donicy czyli lepiej olać niż przelać...

ważenie donicy czyli lepiej olać niż przelać... 10 lata 11 miesiąc temu #1

• Jacek
  • Jacek Avatar
  • Indoor Killer
  • Specjalizacja: Ziołolecznictwo
  • Zebranych lumenów: 3239
  •  

•  

Bardzo ważnym elementem uprawy jest kontrola medium, w którym się uprawia.
Jak zaczynałem przygodę z ogrodnictwem ktoś mądry podpowiedział mi, że donice należy ważyć a jak już się jest wprawnym farmerem to nawet nie trzeba używać do tego wagi - tylko na wyczucie można określić czy roślinka potrzebuje nawożenia. B) Ja jednak pozostałem przy elektronicznym ważeniu choć "na rękę" też jestem w stanie ocenić czy doniczka dostatecznie przesuszona. :smoke:

Co potrzeba?
- dokładna waga () - większość dostępnym na rynku wag spełnia Nasze wymagania, bo ważą do 5kg z dokładnością +/- 5g
- kartka
- coś do pisania
- dobre chęci

Kiedy ważymy?
Pierwsze najważniejsze ważenie jest podczas uzupełniania docelowej donicy świeżą ziemią.
I tutaj są dwie reguły:
1) w przypadku, gdy roślinka od razu jest wysadzona w docelowej donicy to zapisujemy wagę całkowitą.
2) w przypadku, gdy przesadzamy roślinkę to ważenie robimy dopiero po przesadzeniu i zapisujemy wartość.

Po podlaniu (osobiście pierwsze podlanie robię nie większe niż 1000ml na doniczkę) ważymy raz jeszcze i zapisujemu.

Wraz ze wzrostem rośliny musimy uwzględniać to, że i ona mocno nabiera masy. :D Zatem pod koniec żywota do wartości suchej ziemi jaką zmierzyliśmy podczas pierwszego pomiaru możemy spokojnie dodać 500g - 700g.
Jak to sobie policzyłem?
Po wielokrotnym ważeniu mokrego szacuję, że średno wychodzi go 200g i w górę od sztuki. Gdzieś wyczytałem, że roślina pod ziemią jak równie wielka jak nad ziemią zatem przypuszczam (ale tu mogę się mylić, bo korzeni nie ważyłem - jeszcze hehehe), że korzenie ważą drugie tyle (jak nie lepiej) co sama ścięta roślina.

P.S. Osobiście staram się trzymać wartość minimalną nawodnienia medium (ziemia) + 10% --> wówczas podlewam.

Zapraszam do dyskusji jak to wygląda po Waszej stronie.

Pzdr,
DrJ :stoned:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

ważenie donicy czyli lepiej olać niż przelać... 10 lata 11 miesiąc temu #2

• techacjusz
  • techacjusz Avatar
  • ... kiełkujący
  • Zebranych lumenów: 74
na bieżąco staram się podnosić po podlaniu, później jak podniosę i doznam lekkiego szoku że to takie lekkie to już wiadomo że za chwile się zklapują

ważenie donicy czyli lepiej olać niż przelać... 10 lata 11 miesiąc temu #3

• Koza
  • Koza Avatar
  • Super Moderator
  • ~pozytywne emocje
  • Zebranych lumenów: 5507
  •  

•  

Przy siewkach na out zawsze biorę "suchą" doniczkę 0.25l później porównuje wagę i czekam do przeschnięcia dopiero podlewam. Zbytnie przelanie spowalnia wzrost. W hydro raczej nie da się ważyć :)
... nie stój nad kwiatem z konewką i batem... ;)
Otrzymany Lumen od: Jacek, techacjusz, winne2

Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany