Kolejny na długiej liście powodów: marihuana zmniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy,
Fakt, że marihuana może pomóc w leczeniu wielu chorób, jest już od dawna potwierdzony. Dlatego w tak wielu krajach zalegalizowano, lub prowadzi się proces dekryminalizacji, stosowania leczniczego marihuany. Obecnie cukrzyca i otyłość dołączają do listy, czym przybliżają jedyne możliwe rozwiązanie: legalizacja.
Podczas gdy niektórzy piętrzą przeszkody na drodze do legalizacji marihuany, wielu innych skupia swoje wysiłki na przedstawianiu nowych, wspieranych przez naukę, pozytywnych argumentów. Jeśli w tak wielu częściach świata, władze postanowiły dostosować swoje przepisy, aby umożliwić stosowanie lecznicze tej rośliny, przydatnej w leczeniu wielu chorób, to dlatego, że jej pozytywne oddziaływanie jest udowodnione. Choćby niektórym się to nie podobało.
Istnieje wiele dolegliwości, które mogą zostać złagodzone odpowiednią odmianą marihuany. Poczynając od niepokoju i bezsenności po zapalenie kości, powodujące zapalenie stawów, skurcze i drżenie wywoływane przez tak niszczycielską chorobę jaką jest Parkinson.
A to jeszcze nie wszystko. Istnieją inne zastosowania lecznicze konopi znane wszystkim, jak łagodzenie nudności spowodowanych chemioterapią w leczeniu raka lub leki stosowane do zwalczania skutków AIDS.
Jednakże nie był dotąd znany związek między poziomem cukru we krwi, a marihuaną. Badania opublikowane przez American Journal of Medicine potwierdziły pozytywne działanie konopi, pomagające uniknąć dwóch zaburzeń o najwyższej zachorowalności w XXI wieku: otyłości i cukrzycy.
Dwie choroby, które z wielu powodów doprowadzają do bólu głowy służbę zdrowia. Nowe tempo życia, wiele nieprawidłowości, jakie popełniamy w naszej codziennej diecie i mała aktywność fizyczna doprowadziły do tego, że liczba osób z nadwagą w najbardziej rozwiniętych społeczeństwach gwałtownie wzrosła w ostatnich latach.
Wcinaj bez strachu
Każdy wie, że po wypaleniu rośnie apetyt i często nie możemy oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś słodkiego. Ciasto, smakołyk ... Pomimo tej dodatkowej porcji cukru w diecie, badania w różnych krajach wykazały niższe wskaźniki otyłości i cukrzycy wśród osób, które palą marihuanę, w porównaniu do tych, które tego nie robią. Jednak, jak dotąd, wszystko co wiedzieliśmy na ten temat było wiedzą nie naukową.
Aby pogłębić tę kwestię, naukowcy z University of Nebraska, School of Public Health Harvard i Beth Israel Deaconess Medical Center de Boston przeprowadzili badania z udziałem 4657 dorosłych mężczyzn i kobiet. Spośród nich 579 było palaczami marihuany w czasie badania, a 1975 zażywało jej wcześniej. Reszta nigdy w życiu nie pała marihuany.
Autorzy tego badania ocenili poziom glukozy we krwi, insulinooporność i inne czynniki związane z cukrzycą wśród zażywających konopie. W tym celu podzielili respondentów na trzy grupy: tych, którzy nigdy nie palili marihuany, którzy palili w ciągu ostatnich 30 dni i tych, którzy palili regularnie. Celem była ocena poziomu cukru we krwi na czczo, cholesterolu i ciśnienia krwi, oraz wskaźnika masy ciała i obwodu talii.
Wyniki nie pozostawiają wątpliwości: palący marihuanę mieli niższy poziom insuliny na czczo, niższy poziom oporności na insulinę i mniejszy obwód talii. Z drugiej strony wykazywali wyższe poziomy cholesterolu HDL, zwanego "dobrym" cholesterolem, gdyż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Wszystko to pokazuje, że marihuana pomaga kontrolować wpływ poziomu cukru we krwi. Najwyraźniej ten korzystny efekt może być związany z poprawą aktywności adiponektyny, hormonu, który jest odpowiedzialny za modulowanie rozmaitych procesów metabolicznych, a wśród regulacji glukozy.
W ten sposób naukowcy uczestniczący w tym teście potwierdzili wcześniejsze badania na ten temat, które już wcześniej wskazywały, że marihuana pomaga kontrolować poziom insuliny i masę ciała, co z kolei wyjaśnia, dlaczego palacze są mniej podatni na otyłość, a w związku z tym i cukrzycę.
źródło: www.dinafem.org/pl/blog/marihuana-cukrzycy/