WITAM
Kolejna odslona przepisow w moim wykonaniu.Troche mi juz sie nazbieralo wiec publikuje powoli.Tym razem padlo na chleb Swojaczek.
Stosunkowo przepis jest prosty do wykonania.
SKLADNIKI NA TRZY CHLEBY ZARAZ WAM POKAZE JAKIE DUZE.
-1kg maki(tortowa)
-1 szklanka platkow owsianych
-1.5 szklanki platkow kukurydzianych
-0.5 szklanki siemia lnianego
-1 opakowanie slonecznika
-1 szklanka otrebow
-2 lyzki cukru lub miodu
-1.5 lyzeczki soli
-1 litr wody letniej przegotowanej
-1 opakowanie drozdzy swiezych ok 60g
-1 czosnek
WYKONANIE
Make,platki,slonecznik,siemie lniane,cukier i sol wymieszac w misce.W drugim pojeniku np kubek pokruszyc drozdze,dodac letnia wode i zmielony czosnek.Odczekac chwile(ok 10 minut) po czym wlac do maki i platkow.Dokladnie wszystko wymieszac.Drozdze po rozpuszczeniu i odczekaniu musza miec konzystencje gestej smietany(kremowki).W miedzyczasie przygotowujemy sobie blaszki keksowki czyli natluszczamy olejem i wysypujemy platkami.Po wymieszaniu masy wlewamy do formy do ok polowy i odstawiamy na 15 minut w cieple miejsce do wyrosniecia.Po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni I pieczemy ok godzinki.
SMACZNEGO
FOTY
Drozdze
Pol lyzeczki cukru
MIESZAMY
ODSTAWIAMY NA 10 MINUT
ZIARNA I CO TAM CHCECIE
MIESZAMY
WYKLADAMY DO BLASZEK I CZEKAMY Z 20 MINUT.
GOTOWE