Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

 
 
 
 
Potrawy i inne wyroby domowe niekoniecznie z dodatkiem Cannabis ...

TEMAT: Winko!-Stary przepis by Anaconda

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #11

  • stu
  • stu Avatar
drożdże to grzyby :D

fermentację burzliwą dobrze jest przeprowadzać w zbiornikach otwartych, wiadrach, beczkach, zbiornikach fermentacyjnych właśnie - tak jak pisał anaconda - ze względów na wygodę - mniejsza szansa na wylezienie wszystkiego na zewnątrz [fermentacja burzliwa tak jak się nazywa to proces troszeczkę.... burzliwy] i łatwiejszy proces oddzielenia od pulpy jak i potem czyszczenia

potem w dymionach następuje tzw. fermentacja cicha - po zlaniu do dymionów bez pulpy owocowej, pyrka sobie powoli - im więcej czasu dacie na jedną i drugą fermentację tym lepiej


i jak ktoś już się zabiera za robienie alkoholu - zwłaszcza z drożdży dzikich - niech pamięta o zachowaniu jak największej czystości narzędzi, rąk itp w fazie wstępnej kiedy następuje namnażanie dzikich drożdży [dlatego ten proces trwa o wiele dłużej] następuje pewnego rodzaju walka pomiędzy dobrymi z złymi drobnoustrojami, zazwyczaj wygrywają te dobre dzikusy - ale czasami nie, dlatego lepiej zwiększyć im szanse przetrwania

osobiście polecam jednak drożdże suszone francuskie szlachetne np. bayanus g995 - koszt to max. 20zł/200l z pożywką, udało mi się nawet przekonać starego winiarza robiącego wina od z goła 30 lat do zmiany z dzikusów na szlachetne - teraz mi dziękuje i żałuje że wcześniej tego nie wiedział, dzikusy to loteria raz odfermentują lepiej raz gorzej mocniej słabiej różne smaki raz w sezonie mu wyszło wino po którym każda kobieta miała migrenę.... a tak za psi pieniądz ma zawsze to co najlepsze z danych owoców :D no i nadal wszystko jest 100% naturalne - nikt nie karze siarkować moszczu czy stosować fosforanów jako pożywki

uff się rozpisałem z rana
Ostatnio zmieniany: 10 lata 6 miesiąc temu przez stu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 
 
 

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #12

  • Koza
  • Koza Avatar
  • Offline
  • Super Moderator
  • ~pozytywne emocje
  • Posty: 5991
  • Zebranych lumenów: 5507
  •  

  •  

Robię winka od kilku lat ale tylko z winogron i jak to pisze stu na dzikusa. Warto poexperymentować więc rozwijamy temacik a może warto założyć i przykleić wątek o domowych wyrobach alkoholowych ;)
... nie stój nad kwiatem z konewką i batem... ;)
Ostatnio zmieniany: 10 lata 6 miesiąc temu przez Koza.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #13

  • kula00
  • kula00 Avatar
  • Offline
  • ... na FLO
  • Stary dziad
  • Posty: 336
  • Zebranych lumenów: 601
  •  

  •  

Witam
jeśli z winogron to polecam przetrzymać kiście na krzakach do momentu aż temperatura na zewnątrz spadnie do kilku stopni poniżej zera i wtedy dopiero zrywać i do butli :) ,sposób mojego dziadka ,moc jest potem :evil:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #14

  • Anaconda
  • Anaconda Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Cannabis Adventures
  • Posty: 1929
  • Zebranych lumenów: 5223
  •  

  •  

kula00 napisał:
Witam
jeśli z winogron to polecam przetrzymać kiście na krzakach do momentu aż temperatura na zewnątrz spadnie do kilku stopni poniżej zera i wtedy dopiero zrywać i do butli :) ,sposób mojego dziadka ,moc jest potem :evil:

MASZ 100% RACJE-W TAMTYM ROKU ZROBILEM TAKIE WINKO W POLSZY I SMAK I KOLOR REWELKA.

Korzystajac z okazji odwiedzilem znajmego dzisiaj i zwedzilem mu trochę kisci bo mam miejsce w drugim 54l balonie.
Niezly jakościowo :)



pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie bo mysle ze warto.
Ostatnio zmieniany: 10 lata 6 miesiąc temu przez Anaconda.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Golas, Koza

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #15

  • Golas
  • Golas Avatar
  • Offline
  • Indoor Killer
  • Peace & Love !
  • Posty: 7701
  • Zebranych lumenów: 8099
  •  

  •  

Zacnie Panie .. zacnie !

Widzę, że nie tracisz czasu .. hyhyhy
Tak trzymać !

Mam nadzieję, że kolejnym razem będę miał zaszczyt skosztować twoich zacnych trunków :)

Pozdro B)
G.
Żyjemy aby Doświadczać !
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś Sam !
Rośliny to nie maszyny !
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #16

  • RaverBaby
  • RaverBaby Avatar
  • Offline
  • ... na wacie
  • Posty: 16
  • Zebranych lumenów: 11
Znalazłem wam knige "Domowy wyrób win - Jan Cieślak"

Książka już dość stara, (moja jest z 89r) ale myślę że ma wartościową treść ;)

Zeskanowałem spis treści, to sobie luknijcie co tam zawiera:



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Golas, Koza, Anaconda

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #17

  • Anaconda
  • Anaconda Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Cannabis Adventures
  • Posty: 1929
  • Zebranych lumenów: 5223
  •  

  •  

Winogron już sporzydkowany i przygotowany do fermentacji :)

PO ZMIAZDZENIU



ZALANE WODA Z COKREM ABY BYLO READY DO WLANIA.


CZEKAMY NA PORZADNY FERMENT OWOCOW
Ostatnio zmieniany: 10 lata 6 miesiąc temu przez Anaconda.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Golas, Koza, Bongjour, Wild, 4Elements

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #18

  • kula00
  • kula00 Avatar
  • Offline
  • ... na FLO
  • Stary dziad
  • Posty: 336
  • Zebranych lumenów: 601
  •  

  •  

Anaconda,moze tak fotorelacje zrobisz :)),najciekawsza by była końcówka znaczy się faza próbowania :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 10 lata 6 miesiąc temu przez kula00.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 6 miesiąc temu #19

  • Anaconda
  • Anaconda Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Cannabis Adventures
  • Posty: 1929
  • Zebranych lumenów: 5223
  •  

  •  

He he no tu będę wklejal foty jak leci z przebiegiem fermentacji i czyszczenia.Na koniec wstawie fotke mnie lezacego na podłodze po skosztowaniu hyhy,,
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Koza, Klepnix, Jacek

Winko!-Stary przepis by Anaconda 10 lata 5 miesiąc temu #20

  • Anaconda
  • Anaconda Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Cannabis Adventures
  • Posty: 1929
  • Zebranych lumenów: 5223
  •  

  •  

Panny po 2tyg fermentacji burzliwej poleciały do dymiona z 4 kg cukru.
kilka fociszkow





Taki ma kolorek



Te flaki co oddzieliłem zostały zalane jeszcze raz 10l wody i poleza jeszcze 2 tyg bo mam miejsce

pozdrawiam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: AS
Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany