Siemanko.
Dzisiaj zaprezentujemy wam udka w chrupiacej panierce, prawie jak KFC
Beda nam potrzebne:
- Udka
- Jajko
- Zwykle platki Corn Flakes
- Papryka w proszku
- Czosnek w proszku
- Sól
- Pieprz
- Mleko
- Mąka ziemniaczana
- Olej
- Proszek do pieczenia
- Opcjonalnie: Frytki, ziemniaki, cos na sałatke itp.
Najpierw odmrazamy kurczaki, a gdy juz beda rozmrozone, wsypujemy do nich 1/3 przypraw ponizej wymienionych (pozostale 2 czesci beda uzyte na zalewe do kurczakow i do panierki).
W tym czasie wsypujemy do miski przyprawy wypisane powyzej w liscie skladnikow, ktore beda potem potrzebne do panierki i do kurczakow, i mieszamy. (Czosnek, papryka, sól i pieprz)
Potem ubijamy jajko, ktore bedzie nam potrzebne do panierki.
Nastepnie zabieramy sie za robienie panierki. Robimy to wsypujac około poltora szklanki platkow do jednorazowej siatki, po czym ugniatamy czyms lub poprostu kruszymy rekoma. Nastepnie dodajemy: okolo szklanke maki i polowe z pozostalych przypraw, ktore wczesniej przygotowalismy. Mieszamy wszystko.
Nastepnie zabierzemy sie za robienie zalewy, ale przed tym nalezy rozgrzac okolo litr oleju w garnku.
Nastepnie bierzemy miske lub garnek i wlewamy do niej pol szklanki mleka, lyzke oleju, lyzeczke proszku do pieczenia i jedna czubata lyzke maki ziemniaczanej. Dodajemy rowniez reszte pozostalych przypraw. Mieszamy wszystko dokladnie, żeby uzyskac jednolita zalewe do kurczakow.
Gotowa zalewa polewamy kurczaka i dokladnie mieszamy zeby wszystkie udka byly nia pokryte.
Kurczaka najpierw maczamy w jajku, a nastepnie wkladamy do panierki, a pozniej na rozgrzany olej.
Udka wyciagamy jak wygladaja mniejwiecej tak:
Mozna jeszcze wstawic je do piekarnika na 170 stopni na okolo 15 minut, zeby miesko doszlo i lepiej odchodzilo od kosci.
I mamy gotowe pyszne udka
U nas wygladalo to tak:
Do tego potem wiadomo sosy jakies, ale to juz kazdy jak kto woli
Pozdrawiamy i zyczymy smacznego