DIESEL napisał:
issuu.com/spliff/docs/spliff_nr42_growing
o tym było trochę czasu temu

że sobie pozwolę

A nie było to przypadkiem porównanie - marszczonego - pokrycia boksów:
Metalizowanej foli - z czegokolwiek ona była wykonana - || mylar aka Poli(tereftalan etylenu) (PET) np.|| - marszczonej tak aby naśladowała odbicie rozproszone - "białej farby"
Z Białą folia która - ma zbliżony wsp. odbicia do - napylonego lustra - może nawet i nieco mniejszy: Ale mimo tego, że lustrem nie jest - odbija lekko kierunkowo - takie tam mieszane odbicie.
I wynik w związku z tym dziwić nie powinien. Dziwić może to, że dziwił.
Taka folia nie ma szansy wygrać w konkursie - spadek natężenia oświetlenia wraz z odległością - z lustrzanym pokryciem ścian : o ile odbicie to będzie kierunkowe.
Poprzez: zmianę fakturowania : powierzchni: odbłyśników np: uzyskuje się odmienny rozsył światła etc: itp: I np: gładkie lustrzane powierzchnie są zdecydowanie lesze do wyprowadzania światła - z głębszych opraw : od matowego białego pokrycia: o nawet 99% wsp odbicia.
Dla mnie jednym z największych mitów jest: to jak źle ma odbijać światło folia Al na kanapki.
Błyszcząca strona

. Jeden z najtrudniejszych do zwalczenia:
Choć pojawiają się i tacy co pr. Jeden taki fajny gosc co po angielsku poradnik o oświetleniu napisał. Doświadczenia prowadził - miedzy innymi i z diodami - trening światłem: Uzyskiwanie roślin z bardzo małymi internodami: przy pomocy - naświetlania bezpośrednio łodyg - "zabawkowymi" diodami niebieskimi.
Tak się mi przypomniało to w końcu wątek Led DIY - znaczy się jest tu jeszcze jakaś magiczna elektronika do sterowania.. Wymagająca napisania pod nią oprogramowania. ? Straszne :
wygadany puchacz napisał:
Na pierwszy ogień idzie złożenie panelu LED:
LEDy od EPILED (3 Watt każda):
16 x 660
4 x 625
4 x 470
2 x 450
2 x UV (400nm)
2 x Biała Zimna (6500K)
Przepraszam, że się wtrącę: ale powstrzymać się nie mogę od pytania:
Czym podyktowane jest zastosowanie takiej a nie innej konfiguracji diod?
O ile dodatek UV - wiem.. czym:
jakieś 0,1-0,2 milimola J?| Ma to coś dawać. Ile w tym - jest prawdy: .. kto wie.
To niekoniecznie - rozumiem cel stosowania diod 470:
Interesowały by mnie Motywy:
Czemu taka a nie inna konfiguracja.
Z przedstawieniem racjonalnego uzasadnienia stosowania - tych a nie innych diod w takiej a nie innej ilości.
Motywacja Ludzi jest często bardzo interesująca: Samo uzasadnienie podejmowanych wyborów.