Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

TEMAT: Ludzkie włosy mogą być wykorzystane jako nawóz

Ludzkie włosy mogą być wykorzystane jako nawóz 11 lata 10 miesiąc temu #1

• LaCocaine
  • LaCocaine Avatar

Werona, Włochy, grudzień 2008 r. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że ludzkie włosy mogą być wykorzystane jako nawóz dla roślin użytkowych.

Naukowcy z zespołu Valtcho Zhejazkova z Mississippi State University w Veronie zasadzili sałatę i jednoroczną bylicę w doniczkach, wypełnionych substratem, zapewniającym szybki wzrost roślin. Następnie nawozili rośliny ściętymi włosami otrzymanymi z salonu fryzjerskiego oraz zwykłym nawozem. Nadszedł czas zbiorów, po czym naukowcy zasadzili w doniczkach siwiec żółty i wrotycz maruna.

Okazało się, że rośliny nawożone dały lepsze zbiory. W przypadku sałaty i bylicy wygrał normalny nawóz. Natomiast posadzony później siwiec rósł lepiej, nawożony włosami. W przypadku wrotycza nie stwierdzono żadnych różnic.

Naukowcy wywnioskowali, że włosy ludzkie mogłyby być z powodzeniem wykorzystane jako nawóz, który byłby odpowiedni dla wolno rosnących roślin, ponieważ włosy rozkładają się po jakimś czasie i dopiero wtedy mogą stanowić odżywkę dla roślin. Zdaniem naukowców właściwości nawożące mają znajdujące się we włosach związki azotu.

źródło : www.yaacool-uroda.pl/index.php?article=1397

NIe moge znalesc skladu ale z tego co pamietal wynosil on : N=15% P-K-Ca= ok.1%
Choci napisał:
temat mi znany,z tego powodu w mojej ziemy juz sa włosy,trzeba jedynie pamietać ze nie moga to być włosy farbowane

lepiej przed sadzeniem je zapodac i tak bd mialy czas zeby sie rozlozyc a szkoda azotu;p
Ostatnio zmieniany: 11 lata 10 miesiąc temu przez LaCocaine.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

ludzkie włosy mogą być wykorzystane jako nawóz 11 lata 10 miesiąc temu #2

• Choci
  • Choci Avatar
temat mi znany,z tego powodu w mojej ziemy juz sa włosy,trzeba jedynie pamietać ze nie moga to być włosy farbowane

ludzkie włosy mogą być wykorzystane jako nawóz 11 lata 10 miesiąc temu #3

• Alien
  • Alien Avatar
  • ... zbanowany
  • ja tu tylko sprzatam
  • Zebranych lumenów: 2609
  •  

•  

no to żeńskie odpadaja :woohoo:
kto mnie szuka ten mnie znajdzie tam gdzie czuc
ukochana ganje

ludzkie włosy mogą być wykorzystane jako nawóz 11 lata 10 miesiąc temu #4

• LaCocaine
  • LaCocaine Avatar
Glock napisał:
no to żeńskie odpadaja :woohoo:

Kochanie od dzis Stwierdzam ze Twoje wlosy bardziej mi sie podobaja naturalne :D :lol:
Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany