Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

 
 
 
 

TEMAT: Pomysł nawożenia zbożem by Coca.

Pomysł nawożenia zbożem by Coca. 10 lata 4 tygodni temu #1

  • LaCocaine
  • LaCocaine Avatar
Tak sobie kiedyś czytałem na temat nawożenia moczem i tam pisało , że jeśli jemy ziarna zbóż to ten mocz jest bogatszy w fosfor i już zacząłem o tym myśleć powoli a kiedy natknąłem się na allegro na jakiś nawóz który składał się z jakiś odpadków ziaren to zacząłem szperać na necie i znalazłem takie informacje :


Wartości odżywcze ziaren :


JĘCZMIEŃ
Hordeum vulgare
Wartość odżywcza jęczmienia jest ok. 10% wyższa od wartości owsa. Podobnie jak ziarno innych zbóż, ziarno jęczmienia nie zawiera dużo soli mineralnych i witamin, a jego białko jest niepełnowartościowe. Zawiera ok. 70% węglowodanów, 11% białka, 10% błonnika, po 2% tłuszczów i minerałów, poza tym witaminy z grupy B oraz gluten.

OWIES
Avena sativa
Zawiera skrobię, także tłuszcz (3-7%) oraz substancje śluzowe o właściwościach dietetycznych. Białko owsa jest niepełnowartościowe. Zawiera ok. 55% węglowodanów, 13% białka, 10% błonnika, 7% tłuszczów, 1% minerałów, poza tym duże ilości wit. z grupy B, zawiera niewielkie ilości glutenu.

PSZENICA
Triticum
Zawiera ok. 61% węglowodanów, 11% białka, 2% tłuszczów, 13% błonnika, 1% minerałów, jak również dużą ilość witamin z grupy B oraz witaminy E. Poza tym zawiera gluten. Poza tym ma właściwości lecznicze/łagodzące, ma też działanie odtruwające organizm

GRYKA
Fagopyrum Mill
Nasiona gryki zawierają od 10 do 16% białka, są źródłem witamin z grupy B ( B 1 , B 2 , B 6 ) , choliny , kwasu pantotenowego oraz witaminy PP i P ( które zapobiegają pękaniu naczyniek krwionośnych , polepszają przyswajanie wapnia , regulują przepuszczalność mikrokapilar) , a także tokoferolu zwanego witaminą młodości ( witamina E ) . Ziarno gryki zawiera powyżej 2 % popiołu , o dużej zawartości potasu i magnezu a ponadto żelaza , miedzi , chromu , cynku i kobaltu , czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród surowców roślinnych nasiona gryki wyróżniają się dużą zawartością bezglutenowego białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym.

KUKURYDZA
Zea mays
Zawiera ona dość małe ilości włókna surowego, a dużo skrobi i nieco mniej białka. Jest uboga w składniki mineralne (a szczególnie wapń). Świeże ziarno zawiera do 70% wody, poza tym mniej więcej równe ilości węglowodanów, białek, tłuszczów, minerałów (potas, wapń, żelazo, sód, fosfor), prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C.

LEN
Linum usitatissimum
W ziarnach lnu znajdują się śluzy roślinne które mają zastosowanie w medycynie jako substancje działające ochronnie na błony śluzowe oraz rany. Zawierają witaminy B6, A, E oraz 6% śluzu, 40% oleju, 20% białka, 5 % popiołu, enzymy i sole mineralne oraz żelazo, magnez, miedź, cynk i kobalt. Ziarno lnu jest najbogatszym źródłem kwasu linolenowego. Oczyszcza organizm z toksyn, zawiera zarówno włókna roślinne, jak i olej. Inną cenną właściwością siemienia jest to, że przy zetknięciu się z wodą, szczególnie zaś w czasie podgrzewania, wydziela duże ilości lekko pęczniejących substancji śluzowych, które mają korzystny wpływ na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Przy przechowywaniu należy mieć na uwadze, że w siemieniu zawarty jest glikozyd (linamaryna), który w wilgotnym środowisku przekształca się w silnie trujący kwas pruski (szkodliwe właściwości niweluje gotowanie 10-15 minut).

MAK
Papaver somniferum
Nasiona maku zawierają witaminy A, C, D, E oraz błonnik aż 20% masy, wapń , magnez, żelazo , potas . Mak pomaga w procesie trawiennym. Zawiera także duże ilości błonnika pokarmowego, oraz związki opium.

SŁONECZNIK
Helianthus
Około 40% tłuszczu zawierającego aż 88% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych-NNKT (62% kwasu linolowego i 26% kwasu oleinowego). Odgrywają one bardzo ważną rolę hormonów tkankowych o wielorakim działaniu. Pestki posiadają witaminy A,B3,D,E. Związki mineralne cynk, wapń, magnez, potas i żelazo.
Tak jak nasiona lnu słonecznik zawiera substancje śluzowe działające korzystnie na trawienie.

SOJA
Glycine Willd
Bogate źródło wysokowartościowego biologicznie białka roślinnego, zawiera średnio 34% tego składnika, tłuszczu 18% o korzystnym dla organizmu składzie. Duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3,
Zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, witaminy B1, B2, PP, E, K, A i C oraz inne z grupy B. Soja jest produktem bezglutenowym

ORZECH WŁOSKI
Juglans regia
Zawierają witaminę A, B1, B2, niacynę, E i PP, potas, żelazo i kobalt, fosfor i magnez. przyspieszają przemianę materii i usuwanie toksyn, goją błonę śluzową żołądka. Są bardzo kaloryczne /100 g to 650 Kcal/, ale ponad 80 proc. energii pochodzi ze zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. 15% białka, 62% tłuszczów, 12% węglowodanów, 6% błonnika, 5% wody, fitosterole, witaminy i sole mineralne.

ORZECHY NERKOWCA
Anacardium occidentale
Mają sporo pierwiastków jak żelazo, magnez i potas. 17% białka, 42% tłuszczów, 30% węglowodanów, 3% błonnika, 4% wody.

ORZECHY LASKOWE
Corylus avellana
Kaloryczne, ale mniej tłuste od włoskich i bogatsze w minerały. Mają te same witaminy, ale więcej potasu, wapnia, magnezu i żelaza, cynku, miedzi i manganu. 13% białka, 61% tłuszczów, 11% węglowodanów, 7% błonnika, niecałe 6% wody

ORZECHY ARCHAIDOWE
Arachis hypogaea
Nie są tak naprawdę orzechami, tylko owocami strączkowymi. Są źródłem manganu potrzebnego do wytwarzania krwi i odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój komórek. Są korzystne dla serca, mają też pewne działanie antynowotworowe

MIGDAŁY
Prunus dulcis
Zawierają około 55% tłuszczu, do 20% białka i około 15% błonnika, 4% węglowodanów, 5% wody. Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka i tłuszczu migdały są niezwykle pożywne i sycące. Migdały zawierają witaminy E i F oaz A, B, C, D i G w ilości większej niż inne orzechy. Niedojrzałe migdały zawierają amigdalinę, która ma działanie podobne do cyjanku potasu i spożyte w większych ilościach mogą wywołać objawy zatrucia.

PESTKI DYNI
Cucurbita
Od dawna stosowane były jako lek, przeciw pasożytom przewodu pokarmowego W pestkach dyni znajduje się około 40% oleju, 0,70% soli mineralnych, ponad 1% błonnika również białka, cukry, enzymy i żywice. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, witaminy A, B9, B15, ok. 500 cal/100g, 45% tłuszczów (z tego 50% to kwasy wielonienasycone), zawiera dużo składników mineralnych (potas, selen, magnez, żelazo, fosfor), dużo witaminy E.

PROSO
Panicum
90% prosa na całej kuli ziemskiej produkowane jest w Azji i Afryce, jest tam podstawowym zbożem wykorzystywanym przez ludzi. W Europie i USA wykorzystuje się je raczej jako pożywienie dla zwierząt domowych. Zawiera ok. 65-70% węglowodanów, 10% błonnika, 3-5% tłuszczów, do 20% białek i ok. 1-2% składników mineralnych. Nie zawiera glutenu. Zawiera duże ilości wit. z grupy B.

SEZAM
Zawiera 55% tłuszczu, substancje azotowe (białko), sole mineralne i witamin przy najniższej zawartości celulozy (błonnika).
Ziarno sezamowe zawiera też dużą ilość przeciwutleniaczy (zapobiegających tworzeniu się wolnych rodników tlenu) zwłaszcza witaminy E.

KONOPIE SIEWNE
Cannabis sativa
30% tłuszczu, 17 % węglowodanów, do 25 % białka (19 aminokwasów), 2%, dużo błonnika i węglowodanów, 3 NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), żelazo, siarkę, wapń, magnez, potas i fosfor. Niewielkie porcje witaminy A, C, D, E, B1, B2, B3 i B6. Świeże nasiona lub kiełki zawierają oczywiście większe ilości witamin. Ponadto nasiona mają w sobie bardzo mało metali ciężkich, takich jak stront, arsen czy chrom.

źródło : mojeptaki.info

szkoda , że tam niema jeszcze opisu żyta bo owies i właśnie żyto to najtańsze zboża kosztują 100 kg - 40-50 zl

najlepiej by było te ziarna rozdrobnić jak daje się zwierzakom (świnkom , krowom) wtedy też by się szybciej zapewne rozłożyły.

co o tym wszystkim myślicie?
Ostatnio zmieniany: 10 lata 4 tygodni temu przez LaCocaine.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 
 
 

Pomysł nawożenia zbożem by Coca. 10 lata 4 tygodni temu #2

to juz wiemy skąd się biorą bio nawozy :) wiedza ciekawa.
ale praktycznie to chyba bardziej się opłaci kupic pare kilo obornika w granulacie jak np. kilo mąki
przyjme nasiona. Juanita la Lagrimosa : )
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Pomysł nawożenia zbożem by Coca. 10 lata 4 tygodni temu #3

  • prometeusz
  • prometeusz Avatar
  • Offline
  • ... na FLO
  • Ktoś chce ognia?
  • Posty: 320
  • Zebranych lumenów: 637
  •  

  •  

nie koniecznie bliski ;)

Otóż nawożenie zbożami można wykorzystać jeszcze jako kamuflaż :D


Jeśli sadzimy nasiona MJ to wystarczy posypać wybrane miejsce także zbożem i mamy świetny kamuflaż. Wiadomo, z góry wykarczowane miejsca widać, a wystarczą dwa dni, żeby się zazieleniło i już trudniej dostrzec. Gdy MJ wyrośnie większa to sukcesywnie, przy każdej wizycie wyrywamy zboże, ale nie plackami, tylko tak aby je przerzedzić. Wyrwane oczywiście zostawiamy na miejscu, rozkładając się da nam nawóz, a to co rośnie niech służy za maskowanie.
Gdy już pomyślimy, że to odpowiedni moment to wyrywamy całość.
Zboża nie zachowują się jak chwasty i jeśli wyrwiemy część nad ziemią to nie wyrosną ponownie, korzenie ich pozostałe w ziemi rozłożą się, można pokusić się o dodanie do ziaren zbóż ziaren roślin motylkowych, dzięki czemu zyskamy na ilości azotu.
Ale to tylko moje zdanie...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Człowiek Nauki Fazy, 4Elements, Tuptuś

 
Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany