Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

 
 
 
 

TEMAT: Melasa a zwykły cukier

Melasa a zwykły cukier 9 lata 8 miesiąc temu #1

  • LaCocaine
  • LaCocaine Avatar
A więc , nie którzy z Was stosują melasę przy uprawie i mnie zastanawia dlaczego nie używacie zwykłego cukru?

bo poczytałem na necie i się dowiedziałem takich rzeczy z wikipedi.

Melasa (melas) – ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Jest produktem o zawartości około 40% sacharozy, której dalsze odzyskiwanie jest nieopłacalne.

Sacharoza jest głównym składnikiem (>99,5%) cukru spożywczego, zwykle trzcinowego lub buraczanego, stosowanego powszechnie jako środek słodzący.

patrze na ceny melasy i są z 3x większe od zwykłego cukru , więc jak to jest?w czym melasa jest lepsza?

Edit :

znalazłem coś takiego na necie chyba wszystko wyjaśnia :peace: :joint:

Cukier biały wytwarzany jest z buraków cukrowych i zawiera powyżej 99,8% sacharozy. Cukier ten jest rafinowany, czyli przemysłowo oczyszczany. W trakcie jego produkcji oddzielona zostaje melasa, czyli ciemnobrązowy syrop, który zawiera substancje odżywcze. Melasa buraczana jest zwykle wykorzystywana do produkcji paszy dla bydła i w gorzelniach do produkcji alkoholu.

C.D. znajdziecie tutaj : ulicaekologiczna.pl/zdrowe-jedzenie-odzywianie/cukier-bialy-kontra-brazowy/
Ostatnio zmieniany: 9 lata 8 miesiąc temu przez LaCocaine.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 
 
 

zwykły cukier a melasa 9 lata 8 miesiąc temu #2

  • HULK
  • HULK Avatar
  • Offline
  • ... kiełkujący
  • smash
  • Posty: 82
  • Zebranych lumenów: 196
nie mam doświadczenia ale może
lepiej przyswajalna?
mniej robactwa?
smash
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Melasa a zwykły cukier 9 lata 8 miesiąc temu #3

  • Orzech
  • Orzech Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • canabinabani
  • Posty: 690
  • Zebranych lumenów: 1105
  •  

  •  

cukier = czyste weglowodany - jedynie pozywka dla bakterii.. melasa oprocz tego zawiera jeszcze sporo pierwiastkow przydatnym naszej roslinie...

a żeby troche rozjaśnić:

Skład chemiczny

Zawartość podstawowych składników (melasa buraczana):
  • woda – 20%
  • sucha substancja – 80%, w tym:
  • sacharoza – 50%
  • inne związki – 30%, w tym:
  • cukry redukujące – 0,3%
  • rafinoza – 0,5%
  • popiół węglanowy – 8,6%
  • kwasy bezazotowe – 4,5%
  • aminokwasy – 5,5%
  • związki azotowe (ogółem) – 1,7%.
Zawartość podstawowych składników (melasa trzcinowa):

  • woda – 20%
  • sucha substancja – 80%, w tym:
  • sacharoza – 38,4%
  • inne związki – 41,6%, w tym:
  • cukry redukujące – 20%
  • rafinoza – 1,6%
  • popiół węglanowy – 7,5%
  • kwasy bezazotowe – 3,0%
  • aminokwasy – 1,0%
  • związki azotowe (ogółem) – 0,5%.


Skład melasy oraz jej konsystencja zależą od:
  • jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
  • procesu technologicznego – sposobu przerobu,
  • warunków przechowywania.

Zawartość składników mineralnych w melasie:

  • tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
  • tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
  • tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
  • tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
  • tlenek żelaza(III) – 0,03%
  • dwutlenek węgla – 2,33% – 2,6%
  • tlenek fosforu(V) – 0,05% – 0,06%.

Duża zawartość związków nieorganicznych hamuje rozwój mikroorganizmów.
(kradzione z wikipedii)
Ogrzewając probóke z cukrem zatkaną korkiem z rurą, której wylot umieszczony jest w wodzie wapiennej zaobserwujemy mętnienie wody wapiennej oraz skraplanie się pary wodnej na wewnętrznych ściankach probówki. Świadczy to o tym, że w cukrze znajduje się węgiel i wodór oraz tlen. Stosunek wagowy w cukru wynosi C : H : O =1:2:1.
Nie oznacza to, że cukry mają skład CH2O, glikoza ma skład C6H12O6 zgodny z tym stosunkiem.

(o dziwo sciaga.pl)


Reasumujac po mojemu:
- przy uprawie bio gdzie dbamy przede wszystkim o mikroorganizmy w ziemi, zwykly cukier ma sens, melasa również będzie sie sprawdzać.
- uprawa mineralna wyklucza sens stosowania samego cukru jako pożywki dla bakterii, poziom EC > tolerancja PM


Swoją drogą dziwie się, że wśród tego wszystkiego nikt nie wspomniał o starym poczciwym miodku :<
nadpis?
Ostatnio zmieniany: 9 lata 8 miesiąc temu przez Orzech.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Golas, SkyneT 2.0, Koza, HULK, Bongjour, Method, SensiSoul, Pingwin, Edmund Dantes, LaCocaine

 

Melasa a zwykły cukier 9 lata 8 miesiąc temu #4

  • stu
  • stu Avatar
  • Offline
  • ... kiełkujący
  • Posty: 48
  • Zebranych lumenów: 99
melasa jest toksyczna w zbyt dużych stężeniach, taka mała różnica jeśli chodzi o cukier :D wbrew pozorom melasa to odpad który jest mocno szkodliwy dla środowiska glebowego, kiedyśtam na kratce z subem mocno o tym dyskutowaliśmy w temacie o składzie cannaboosta
Gdybym dziś..... wierzyć miał...
To nie lepiej... w wesołą Mickey Mouse?
W duchy snów
W duchy drzew
I w........ bez krwi czekoladowe msze.


....w oczy słońc....
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Człowiek Nauki Fazy

Melasa a zwykły cukier 9 lata 5 miesiąc temu #5

  • Orzech
  • Orzech Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • canabinabani
  • Posty: 690
  • Zebranych lumenów: 1105
  •  

  •  

stu napisał:
melasa jest toksyczna w zbyt dużych stężeniach, taka mała różnica jeśli chodzi o cukier :D wbrew pozorom melasa to odpad który jest mocno szkodliwy dla środowiska glebowego, kiedyśtam na kratce z subem mocno o tym dyskutowaliśmy w temacie o składzie cannaboosta

w jaki sposób?

chodzi Ci o kwasy lotne bądź azotyny, które są produktem ubocznym mikroorganizmów żywiących się melasą?


a swoją drogą znalazłem takie ciekawe coś :
Melasę magazynuje się w cukrowniach oraz przetwórniach użytkowych przez okres 5–8 miesięcy. Podczas długotrwałego
przechowywania jego skład chemiczny i mikrobiologiczny częściowo się zmienia, w wyniku czego traci on sacharozę, następuje
zakażenie drobnoustrojami i taki
melas uznaje się za wadliwy, ponieważ staje się on wtedy głównym źródłem infekcji bakteryjnej
w przemyśle fermentacyjnym
Każda melasa jest w większym lub mniejszym stopniu
zakażona przez drobnoustroje szkodliwe.
Melasy zawierające do 100 tys komórek w 1 g zalicza się do klasy I, do 1 mln komórek-klasy II, a do klasy III należą melasy o zakażeniu do 5 mln komórek w 1g. Melasy klasy II i III wymagają w drożdżowni sterylizacji
Jako surowiec melasa wykorzystywana jest do produkcji:
drożdży piekarskich,
paszowych,
alkoholu w gorzelnictwie
przemysłowym,
kwasów organicznych:
kwas cytrynowy, kwas mlekowy,
butanolu, acetonu,
innych substancji, np. witamin
nadpis?
Ostatnio zmieniany: 9 lata 5 miesiąc temu przez Orzech.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Ganjamatyk
Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany