Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

 
 
 
 
Wszelkie jadalne wynalazki z dodatkiem Cannabis ...

TEMAT: Majoun – marihuanowy przysmak o tysiącletniej tradycji

Majoun – marihuanowy przysmak o tysiącletniej tradycji 10 lata 2 miesiąc temu #1

  • kula00
  • kula00 Avatar
  • Offline
  • ... na FLO
  • Stary dziad
  • Posty: 336
  • Zebranych lumenów: 601
  •  

  •  

Majoun – marihuanowy przysmak o tysiącletniej tradycji

Majoun w formie kulek sezamowych


Powszechnie przyjmuje się, że konopie pojawiły się w świecie arabskim pomiędzy 8, a 10 wiekiem na skutek handlu prowadzonego przez wędrownych handlarzy z Indiami, skąd natychmiast powędrowały na zachód i południe Afryki, i rozpowszechniły się wśród społeczności plemiennych zamieszkujących dzisiejszy Mozambik, Zambię, Rodezję, czy Nigerię. Słowo haszysz ma przy tym arabski źródłosłów حشيش, co dosłownie oznacza trawę.

Szybkie rozpowszechnienie się palenia i jedzenia haszyszu w krajach arabskich miało miejsce natychmiast po jego imporcie z Indii, gdyż Koran, który całkowicie zabrania picia alkoholu, milczy na temat konopi. Wytłumaczenie jest jednak banalne, gdyż marihuana nie była Prorokowi zwyczajnie znana i dzięki temu uniknęła jego surowego wzroku. Wkrótce hadisy (szczegółowe komentarze do Koranu) wykluczyły jednak stosowanie używek w jakiejkolwiek formie przez pobożnych muzułmanów. Zakaz w przypadku haszyszu jest jednak przestrzegany raczej symbolicznie… żeby nie powiedzieć w ogóle.

Popularność haszyszu w krajach arabskich urosła wraz z jego stosowaniem przez ezoteryczne grupy sufickie, które włączyły go do swoich mistycznych rytuałów w postaci słodkiej konfitury zwanej majoun. Szczególnie rozpowszechniła się ona na terenie dzisiejszego Maroka, które etnicznie pozostaje kolebką ludności berberyjskiej (25% populacji tego kraju to Berberowie), tylko częściowo zislamizowanej/zarabizowanej i w dużej części wyznającej pierwotne wierzenia lub Islam we względnie liberalnej formie.

Jak opisuje swój kontakt z majoun pisarz Paul Bowles: Marokańczycy bezustannie rozmawiali o majoun, który może być opisany jako dżem konopny. Często akceptowałem fajeczkę z kifem, która została mi podana, ale jako że nigdy się nie zaciągałem, nie wywierało to na mnie żadnego efektu i wciąż sądzę, że kif to rodzaj kiepskiego tytoniu. Z tego powodu majoun bardzo mnie interesował, szczególnie po wysłuchaniu żywych relacji z cudów, jakie widzi się pod jego wpływem.

Bowles ostatecznie zażył majoun i stwierdził, że to najwspanialsza rzecz, jaka mu się przytrafiła, pod której wplywem napisał słynną powieść The Sheltering Sky.

W celu przygotowania majoun potrzebujemy:

1,5 łyżki drobno zmielonej marihuany
180 g posiekanych daktyli
145 g posiekanych rodzynek
75 g posiekanych orzechów włoskich
75 g posiekanych migdałów
1 łyżkę stołową zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżkę stołową zmielonego imbiru
375 g miodu
3,5 łyżki wody
2 łyżki stołowe stopionego masła

Gotujemy w następujący sposób:

1. Na suchej patelni lub w rondelku podgrzewamy marihuanę na małym ogniu aż poczujemy uchodzący aromat.

2. Dodajemy bakalie, przyprawy i wodę, dokładnie mieszamy, po czym gotujemy do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą.

3. Gotową masę przerzucamy do żelaznej lub plastikowej miski i z pomocą blendera miksujemy przez kilka minut.

4. Do tak zmiksowanej masy dodajemy stopione masło, które mieszamy dokładnie łyżką z resztą składników.

5. Gotowy majoun odstawiamy do lodówki lub zamrażamy w zamrażalniku.

Majoun może być stosowany jako dżem śniadaniowy lub jako dodatek do ciasteczek, deserów, a także składnik ciast i tortów. Moc smakołyku można łatwo zwiększyć podwajając lub nawet potrajając ilość marihuany w przepisie. Smacznego!

Zródło : conradino23 in blog
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 
 
 

Majoun – marihuanowy przysmak o tysiącletniej tradycji 10 lata 2 miesiąc temu #2

  • Orzech
  • Orzech Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • canabinabani
  • Posty: 690
  • Zebranych lumenów: 1105
  •  

  •  

a co sie z miodem robi?
nadpis?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Tuptuś

Majoun – marihuanowy przysmak o tysiącletniej tradycji 10 lata 2 miesiąc temu #3

  • kula00
  • kula00 Avatar
  • Offline
  • ... na FLO
  • Stary dziad
  • Posty: 336
  • Zebranych lumenów: 601
  •  

  •  

Miodzio dodajemy w punkcie 2 razem z bakaliami, przyprawami i wodą :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

 

Majoun – marihuanowy przysmak o tysiącletniej tradycji 10 lata 2 miesiąc temu #4

  • Koza
  • Koza Avatar
  • Offline
  • Super Moderator
  • ~pozytywne emocje
  • Posty: 5991
  • Zebranych lumenów: 5507
  •  

  •  

Zmielone zioło podgrzałbym w piekarniku w temp 160*C przez 10 minut dla lepszego efektu a najlepiej zwykłe masło zastąpiłbym konopnym ;)
... nie stój nad kwiatem z konewką i batem... ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Bongjour, Jointowy Kac

Majoun – marihuanowy przysmak o tysiącletniej tradycji 10 lata 2 miesiąc temu #5

  • Zygmus.Hajser
  • Zygmus.Hajser Avatar
  • Offline
  • ... indukujący
  • Posty: 247
  • Zebranych lumenów: 617
  •  

  •  

Cosa_Nostra napisał:
Zmielone zioło podgrzałbym w piekarniku w temp 160*C przez 10 minut dla lepszego efektu a najlepiej zwykłe masło zastąpiłbym konopnym ;)

A może to właśnie w tym tkwi sekret żeby dać czysta marihuana a nie rozpuszczona w tłuszczy czyt. maśle. Aczkolwiek spróbować też można i tak jak mówisz oczywiście :)
- Gdy innych ogranicza moralność, czy prawo, pamiętaj:
- Wszystko jest dozwolone
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Majoun – marihuanowy przysmak o tysiącletniej tradycji 9 lata 11 miesiąc temu #6

  • F.B.I
  • F.B.I Avatar
  • Offline
  • ... oblany żywicą
  • Największe bogactwo to robienie tego, co kochasz
  • Posty: 648
  • Zebranych lumenów: 2077
  •  

  •  

ciekawa marmoladka, ale 1.5 łyzeczki zioła wydaje mi sie bardzo malo jak na tak spora mase całkowita koncowego produktu, mam wrazenie ze nie bedzie klepało... ale moge sie zupełnie mylic. Ktos to próbował? :)
Bądźcie wolnymi jednostkami.Żyjcie i kochajcie jak naturalne stworzenia naszej małej planety.Chrońcie przyrodę wokół siebie, kochajcie się i twórzcie muzykę. Jesteśmy tu tylko na krótką chwilę, sprawcie, żeby się opłacało.Starajcie się być dobrzy i nikomu nie szkodzić,to...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany