Bhang - święty napój Hindusów
Bhang (
dewanagari) – wyciąg z żeńskich kwiatów i liści konopi. Posiada właściwości psychoaktywne. Popularny zwłaszcza na północy Indii, w Radżastanie. Sklepy sprzedające bhang muszą mieć licencję od rządu na sprzedawanie specyfiku. Rząd indyjski preferuje politykę ograniczenia spożycia bhang. Spotyka się to z poparciem konserwatywnej części społeczeństwa.
Bhang to tradycyjny hinduski napój na bazie mleka i kwiatów konopi. Nie jest to jednak jedyna forma oralnej administracji marihuany. Można ją spożywać w wielu postaciach i formach. Zanim zaczniecie gotować lecznicze napoje i przekąski musicie wiedzieć, że tak zażywana marihuana działa wielokrotnie dłużej od palonej, bo nawet 12- 14 godzin. Działanie nie jest natychmiastowe i rozkręca się przez 1,5 do 3 godzin. Nie dojadajcie nic przed upłynięciem, co najmniej 2 godzin, bo może się zdarzyć, że spożyjecie zbyt dużo i faza będzie zbyt mocna! Gotując z konopiami można wykorzystywać kwiaty, haszysz, a nawet liście, które pozostały po trymowaniu kwiatów.
Duże liście wiatrakowe są niemal pozbawione składników psychoaktywnych i nie ma sensu nic z nimi robić. Musicie też wiedzieć, że THC i inne kanabinoidy robrze rozpuszczają się w tłuszczach (masło, olej, smalec, oliwa) i alkoholu. Podczas przygotowywania własnych przepisów na psychoaktywne dania musicie wiedzieć, aby nie podgrzewać ich do temperatury wyższej niż 120-140 stopni. W przeciwnym razie wszystkie składniki aktywne ulotnią się z potrawy. Najwygodniejszym sposobem przechowywania i użytkowania konopi w kuchni jest masło konopne lub oliwa konopna. Masło takie nadaję się do wypieku ciast i deserów, a oliwą można polewać zdrowe sałatki warzywne. Miłośnicy alkoholu mogą przygotować wyciąg z konopi na spirytusie i serwować je w postaci psychoaktywnych drinków.
Święty Bhang
Jest wiele przepisów nawet w samych Indiach, każdy ze sklepów ma swoją pilnie strzeżoną recepturę na ten napój. Każda tradycyjna rodzina robi go nieco inaczej, jednak głównie jest to kwestia proporcji składników niż ich zmiany.
Składniki potrzebne na Bhang:
- 1-1/2 szklanki wody
- 2-1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka stołowa wyprażonych i posiekanych migdałów
- 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca
- 1/2 łyżka posiekanych pistacji
- 1/4 łyżki nasion maku
- 1/4 łyżka nasion melona
- 1/4 łyżki anyżu
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 szklanki ususzonych płatków róży
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/8 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 15 gram kwiatów cannabis
Sposób przygotowania:
1. Oczyść kwiaty cannabis usuwając wszelkie gałązki i nasiona
2. Umyj je dokładnie
3. W garnku zagotuj wodę
4. Dodaj wszystkie składniki prócz cukru i mleka
5. Gotuj to na wolnym ogniu przez 10 minut
6. Odcedź i zatrzymaj płyn
7. Stałą część przemiel w kamiennym moździerzu dodając 1-2 łyżki stołowe ciepłego mleka
8. Przeciśnij przez muślin oddzielając płyn do naczynia
9. Powtarzaj poprzednie dwa kroki póki nie zużyjesz 2 szklanki mleka, a stała część nie stanie się sucha i wiórowata.
10. Wyekstrahowane mleko powinno być pozbawione zanieczyszczeń
11. Zmieszaj tak otrzymane mleko z zagotowaną przedtem wodą
12. Dodaj pozostałe mleko i cukier
13. Chłódź przez 2-3 godziny i podawaj
Wydajność to około 4 szklanki napoju, które powinny wystarczyć na 12 godzinną zabawę dla 8 osób. Czas przygotowania potrawy to około godzina, półtorej. Dla niedzielnego palacza bez tolerancji wystarczy ¼ szklanki do mocnej jazdy.
źródło: cannabis.info