Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Wszystko o mikoryzie.

Wszystko o mikoryzie. 11 lata 7 miesiąc temu #1

• Palacz
  • Palacz Avatar
  • ... na wacie
  • Czy ogarnęliście?
  • Zebranych lumenów: 8

Mikoryza – jest to występujące powszechnie zjawisko, polegające na współżyciu korzeni lub innych organów, a nawet nasion roślin naczyniowych z grzybami (dotyczy około 85% gatunków roślin wyższych z całego świata). Tego typu symbioza daje obu gatunkom wzajemne korzyści, polegające na obustronnej wymianie substancji odżywczych – rośliny mają lepszy dostęp do wody i rozpuszczonych w niej soli mineralnych, ale także do substancji regulujących ich wzrost i rozwój, które produkuje grzyb, ten zaś korzysta z produktu fotosyntezy roślin – glukozy. Odkrycia mikoryzy dokonał w roku 1880 polski botanik, Franciszek Kamieński[1], który opisał ją w swojej pracy w 1881 roku.
[źródło www.wikipedia.org]

Franciszek Kamieński

No właśnie, czyż nie jest to dosyć ciekawy temat? Sam wiem o mikoryzie bardzo niewiele, tyle co wyczytałem w sieci. nigdy jej nie próbowałem ponieważ moja przygoda z uprawą dopiero niedawno się rozpoczęła. Chciałbym poznać opinię tzw. wyjadaczy na ten temat. Jakie są rodzaje, kiedy stosować, czy nadaje się na out i na in, jakie mogą wystąpić problemy... Ogólnie chciałbym wiedzieć "wszystko o mikoryzie" :)

Pozdro
"And if you don't like't... then hey! Fuck you!"
Ostatnio zmieniany: 11 lata 2 miesiąc temu przez Alien. Powód: mała poprawka dodanie fotek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: Człowiek Nauki Fazy,

Wszystko o mikoryzie. 11 lata 7 miesiąc temu #2

• staryjez
  • staryjez Avatar
  • ... na FLO
  • Zebranych lumenów: 781
  •  

•  

Z MJ nie próbowałem ale przy uprawach sadowniczych - drzewka posadzone w zeszłym roki jesienią, w tym roku zebrałem już pierwszy plon.

Wszystko o mikoryzie. 11 lata 6 miesiąc temu #3

• Orzech
  • Orzech Avatar
  • ... oblany żywicą
  • canabinabani
  • Zebranych lumenów: 1105
  •  

•  

mikoryza to samo dobro ;) nasi mali chemicy w "naturalnym labolatorium" ;) hehehe.

na jej temat mozna znalezc multum informacji trzeba sie tylko bardziej postarać # ;)

kiedy stosowac? jakby nie patrzeć najlepiej zasadzić roślinke w podłożu z zaszczepioną juz mikoryza, podsypywanie pod kiełek czy pod sadzonke daje rownie dobre efekty..

Na outdoorze zapewne kazdy przez nas krzak jest zmikoryzowany... nie zawsze tylko odpowiednio dbamy o grzybki na naszych korzonkach ;)

co jeszcze ??

i teraz moje ulubione:
mikoryza nie występuje u sosen rosnących na glebach bogatych w składniki pokarmowe
wikipedia*

a tutaj mozna sobie cosik poczytac:
MIKORYZA

pozdro! :)
nadpis?
Ostatnio zmieniany: 11 lata 6 miesiąc temu przez Orzech.
Otrzymany Lumen od: Bongjour

Wszystko o mikoryzie. 11 lata 6 miesiąc temu #4

• jajakobyly
  • jajakobyly Avatar
  • ... na wacie
  • Zebranych lumenów: 18
salamalejskun napisał:
i teraz moje ulubione:
mikoryza nie występuje u sosen rosnących na glebach bogatych w składniki pokarmowe

Ciekawe. Odrzuca go?

A jak to jest z tym grzybem co roślinę opanowuje.
Ładuje sie to w korzonki i co? Wyżera cukier, wysysa wysysa. Za darmo nic nie robi.
Pod roślinę ładuje się masę nawozów.
Wiec czy on w takim wypadku pomaga ?
Czy jest jedynie zbędnym balastem, którego trzeba karmić?

Wszystko o mikoryzie. 11 lata 6 miesiąc temu #5

• Orzech
  • Orzech Avatar
  • ... oblany żywicą
  • canabinabani
  •  

•  

odrzuca?

jezeli skladniki pokarmowe sa latwo dostepne wystepowanie mikoryzy jest zbedne :)

jezeli wlewasz full nawozow mineralnych pod roslinke, i liczysz,ze mikoryza zdziala cuda to sie grubo mylisz :D

w pewnym sensie jest zbednym balastem (kradziez cukru) ,a w pewnym nie (chroni przed chorobami glebowymi)

Jakby nie patrzec mikoryza jest super dla ludzi ktorzy rzadko chodza na spota i malo nawozow nosza.
nadpis?
Ostatnio zmieniany: 11 lata 6 miesiąc temu przez Orzech.
Otrzymany Lumen od: Bongjour

Wszystko o mikoryzie. 11 lata 6 miesiąc temu #6

• stu
  • stu Avatar
salamalejskun napisał:
w pewnym sensie jest zbednym balastem (kradziez cukru) ,a w pewnym nie (chroni przed chorobami glebowymi)

dlatego razem z mikoryzą i innymi pozytywnymi mikroorgazmami należy dawać pożywkę [np. aktywit z firmy od biohumusa] albo poprostu cukry, żeby nie sępiły od roślin a pobierały z zewnątrz

Wszystko o mikoryzie. 11 lata 2 miesiąc temu #7

• SensiSoul
  • SensiSoul Avatar
  • ... oblany żywicą
  • Zebranych lumenów: 1195
  •  

•  

Ja mam jeszcze małe pytanko co do stosowania mikoryzy... a mianowicie czy można ją stosować razem z hydrożelem ??

I generalnie jaka mikoryze najlepiej wybrać ?? (biopon uniwersalną, zielony dom do warzyw czy może mykoflor, do warzyw lub drzew owocowych??)

Proszę o opinie i rady :)
Ostatnio zmieniany: 11 lata 2 miesiąc temu przez SensiSoul.

Wszystko o mikoryzie. 11 lata 2 miesiąc temu #8

najlepiej astvit jest dobrym nawozem i ma w sobie mikoryze można go kupić całkiem tanio.
przyjme nasiona. Juanita la Lagrimosa : )

dodam jeszcze.... 11 lata 2 miesiąc temu #9

• Jacek
  • Jacek Avatar
  • Indoor Killer
  • Specjalizacja: Ziołolecznictwo
  • Zebranych lumenów: 3239
  •  

•  

... że mikoryzę nie wolno stosować, gdy ma się zamiar podlewać mineralnymi koksikami. tylko i wyłacznie organika. Chemia zabija...
Stosowałem mikoryzę (biopon uniwersalna) wielokrotnie i złego słowa o niej powiedzieć nie można. Można ją stosować nawet jak już MJ jest mocno ukorzeniona. Nie mniej polecam ją podsypać podczas przesadzania do docelowej donicy. Nie ma co oszczędzać, bo przenawozić jej nie sposób. Najlepiej rozsypać na dno i po bokach przygotowanego dołeczka.

Pzdr,
DrJ :smoke:

dodam jeszcze.... 11 lata 2 miesiąc temu #10

• Orzech
  • Orzech Avatar
  • ... oblany żywicą
  • canabinabani
  •  

•  

DrJacek napisał:
... że mikoryzę nie wolno stosować, gdy ma się zamiar podlewać mineralnymi koksikami. tylko i wyłacznie organika. Chemia zabija...

to jakies bzdury :D
nadpis?
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany