Mikoryza – jest to występujące powszechnie zjawisko, polegające na współżyciu korzeni lub innych organów, a nawet nasion roślin naczyniowych z grzybami (dotyczy około 85% gatunków roślin wyższych z całego świata). Tego typu symbioza daje obu gatunkom wzajemne korzyści, polegające na obustronnej wymianie substancji odżywczych – rośliny mają lepszy dostęp do wody i rozpuszczonych w niej soli mineralnych, ale także do substancji regulujących ich wzrost i rozwój, które produkuje grzyb, ten zaś korzysta z produktu fotosyntezy roślin – glukozy. Odkrycia mikoryzy dokonał w roku 1880 polski botanik, Franciszek Kamieński[1], który opisał ją w swojej pracy w 1881 roku.
[źródło
www.wikipedia.org]
Franciszek Kamieński
No właśnie, czyż nie jest to dosyć ciekawy temat? Sam wiem o mikoryzie bardzo niewiele, tyle co wyczytałem w sieci. nigdy jej nie próbowałem ponieważ moja przygoda z uprawą dopiero niedawno się rozpoczęła. Chciałbym poznać opinię tzw. wyjadaczy na ten temat. Jakie są rodzaje, kiedy stosować, czy nadaje się na out i na in, jakie mogą wystąpić problemy... Ogólnie chciałbym wiedzieć "wszystko o mikoryzie"
Pozdro