Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

nasiona marihuany

Pozostałe Tematy związane z uprawą ...
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady.

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #1

• Gwyhyr
  • Gwyhyr Avatar
  • ... indukujący
  • Na pohybel skurwysynom!
  • Zebranych lumenów: 799
  •  

•  

Yo zakładam temat ponieważ myśle iż by się przydał.
Chciałbym sie z wami podzielić moimi doświadczeniami co do sprzętu. Jak wiadomo uprawa w lesie czy bagnach do łatwych nie należy oprócz ziemi, nawozów, gumiaków i plecaka potrzebny jest sprzęt który pozwoli przygotować spoty, przekopać ziemie i wykarczować chaszcze.
Zaczne od noża jako człowiek mieszkający pod lasem zawsze mam przy sobie jakiś nożyk mam ich kilka i powiem tak zależy kto co lubi jak chcesz mały i poręczny to polecam coś składanego dobry nóż składany to koszt od 100 pln w góre.

Ja najchętniej używam kozika do szczepienia drzewek.

Taki nożyk spokojnie poradzi sobie z większością cięć jakimi się spotkamy. Ale jeżeli chcemy narzędzia do wszystkiego trzeba sięgnąć po coś większego...
Tutaj wchodzą w gre większe noże bojowe itd takim maleństwem zrobimy wszystko łącznie z kopaniem cięciem korzeni i karczowaniem.

Ale taki nóż jest nie tak poręczny jak składane konieczna jest pochwa i jest widoczny.
Chyba że dalej wam mało i potrzebujecie dewastatora flory którym można się bronić przed niedźwiedzim to sięgnijcie po maczete która łączy w sobie funkcje noża i topora. Porządną maczete można kupic nawet za 50 pln.

Ja chętniej sięgam po mały nożyk i toporek anieżeli maczete ale jak kto lubi ogólnie to maczeta jest najlepszym wyborem można nią ciąć, rąbać i kopać. Ale jak chodzi o rąbanie tomahawki nie mają sobie równych pod względem wygody i efektywności.

Saperka skupie się nad nią szpadli nie używam bo są nieporęczne przy łażeniu po gęstwinie. Ogólnie nie polecam żadnych składanych saperek. Szukajcie kutych na stylisku polecam Fiskarsa i polskiego Romaniuka służy mi już 2 sezony i posłuży zapewne jeszcze z 10.

Mam nadzieje że to komuś pomoże.
A wy jakiego sprzętu używacie?
,,Zaciągnij się zielem przyjacielu, to rozjaśni twój zamglony umysł..."
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #2

• Chmura
  • Chmura Avatar
  • ... oblany żywicą
  • I AM PURE FORCE IN HUMAN FORM!
  • Zebranych lumenów: 1126
  •  

•  

B) moje ulubione narzędzie.

Warte każdej złotówki, z łatwościa scina nawet młode drzewa.

Używam też saperki tej firmy (nie składanej) i szczerze moge polecić.
Ostatnio zmieniany: 10 lata 10 miesiąc temu przez Chmura.
Otrzymany Lumen od: Acephali, Bongjour, Pingwin, , , kiełbasa

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #3

• Gwyhyr
  • Gwyhyr Avatar
  • ... indukujący
  •  

•  

O widzisz karczownik chciałem zrobić jeszcze jeden punk ale w sumie to można je podciągnąć pod maczete. Fakt porządna zabawka :whistle:

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #4

• techacjusz
  • techacjusz Avatar
  • ... kiełkujący
  • Zebranych lumenów: 74
Tej składanej saperki nic nie powstrzyma nawet żwirowo kamienne nasypy i do tego tania dostępna od 40zł
Ostatnio zmieniany: 10 lata 10 miesiąc temu przez techacjusz.
Otrzymany Lumen od: kiełbasa

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #5

• LfWEED
  • LfWEED Avatar
  • ... indukujący
  • Zebranych lumenów: 189
jakoś nie mogę sobie wyobrazić kopania tą maczetą czy też toporkiem bo w niektórych miejscach to porządną sztychówką + kilofem ciężko:P ale chętnie wypróbuje te poręczne narzędzia. Natomiast co do składanych saperek to nadają się one chyba tylko do piaskownicy:P miałem kilka i z żadnej nie byłem zadowolony a większa część krzywiła się i rozlatywała po pierwszej dziurze:P

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #6

• Pingwin
  • Pingwin Avatar
  • ... oblany żywicą
  • Zebranych lumenów: 3329
  •  

•  

Gwyhyr napisał:
A wy jakiego sprzętu używacie?

Na wykopanie małych dołków wystarczaja nawet te malutkie łopatki które sa po 2 złote w marketach :) I własnie z nimi zaczynalem swoja przygode z outem.
Teraz mam saperkę i składaną piłę co mi w zupelnosci wystarcza ;)

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #7

• SensiSoul
  • SensiSoul Avatar
  • ... oblany żywicą
  • Zebranych lumenów: 1195
  •  

•  

Ja kiedyś kupiłem składaną saperkę za 40 zł i nie wykopałem nawet jednego dołka... Odrazu się złamała hehe. Teraz zabieram tylko mocny szpadel, raz dwa trzy i po robocie :)

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #8

• Bongjour
  • Bongjour Avatar
  • Super Moderator
  • ERROR: 4.20
  • Zebranych lumenów: 6347
  •  

•  

Ja nigdzie nie ruszam się bez swojego liska chytruska. W życiu spotykamy się z różnymi sytuacjami, często są to sytuacje wymagające gwałtownych środków. Kiedy ktoś sięga po to, co nie należy do niego w takiej sytuacji wkracza lisek chytrusek i odgryza komuś dłoń.

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #9

• Gwyhyr
  • Gwyhyr Avatar
  • ... indukujący
  •  

•  

JA dołki pod pierwsze krzaki udupcyłem kopaczką ogólnie wszystkim sie da jak sie chce...
Ale miałem chyba z 5 takich składanych saperek wszystkie nie wytrzymały nawet jednego sezonu masakra połamane.
Otrzymany Lumen od: LfWEED

Noże, maczety, saperki, topory sprzęty bez którego nie dasz rady. 10 lata 10 miesiąc temu #10

• SensiSoul
  • SensiSoul Avatar
  • ... oblany żywicą
  • Zebranych lumenów: 1195
  •  

•  

Gwyhyr napisał:
JA dołki pod pierwsze krzaki udupcyłem kopaczką ogólnie wszystkim sie da jak sie chce...
Ale miałem chyba z 5 takich składanych saperek wszystkie nie wytrzymały nawet jednego sezonu masakra połamane.

Najgorsze są takie z z kilofem itp. Ja kopałem funkcją kilof jak mi się łopata odłamała przy kopaniu. Jakoś spulchniłem nim glebę i resztę dokończyłem rękoma :) (dobre rękawiczki są chyba podstawą w tej zabawie)
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: AS

Polecane Sklepy

HEMP.pl - growboxy, lampy, nawozy do uprawy roślin

Nasiona Marihuany