No to pora na:: zasypanie ... watka powtarzanymi jak katarynka: tymi samymi tekstami: .. w formie nieco odmiennej niż w poprzednim : z bardzo lekkim odniesieniem się do treści.
Marysia_Gram napisał:
Nie w takiej ilości, ale procentowo dokładnie tak jak wyliczyłeś z tym, że na temat tych diod za wiele nie wyczytasz - wszystko w takich jakiś krzakach rodem z państwa środka
UPS: Parametry zupełnie nie do: ... może korelacje co najwyżej.
Marysia_Gram napisał:
Co innego z markowymi diodami tymi z półki wyższej, tam jest wszystko w miarę opisane i możesz sobie bazować na obliczeniach, ale czy nie przypadkiem i przypuszczeniach?
Szacunkach. Szacunki są pewnego rodzaju przypuszczeniami - ale nie takimi zwykłymi - nie przypuszczam : a staram się wykorzystać dostępne dane: Podchodząc do danych - wejściowych - które chce się wykorzystać - ostrożnie - z pewną taką racjonalną ostrożnością.
Zazwyczaj zwie się to wyliczanki szacunkowe.
I bardzo często zanim się cokolwiek robi - znaczy się w pewnych wypadkach ludzie tak robią

Niektórzy ludzie tak mają.
Koncepcja - dane - przeszukiwanie literatury - dostępnych danych - dostępnych wyliczeń i porównań - podbudowy teoretycznej - będącej czymś co zostało opracowane jako próba usystematyzowania : opisu: uzyskanych przez innych danych doświadczalny...
no właśnie od szacunkowych danych się zaczyna... czasem.. lepsze to niż nic..
Choć podejście na zasadzie pacniem tyle ile w pęke wpadnie.. popatrzę tam i owędam.. i skopiuje dodając coś.. kierując się .. niczym w sumie poza " radosnymi" szlaczkami .. które się niechcący napatoczyły i w ładny wzorek ułożyły.
Wracając do... liczenia... To jest do policzenia bardzo dokładnie o ile się ma porządne dane wejściowe.
Ale to UP: jest liczone na założonych danych: z lenistwa: - dane dla jednego typu diod jednego producenta na sztywno: |dobre biny- jedne z lepszych raczej| Przydatne - bo pokazuje np: co jest całkowicie nierealne.
Zależności są dokładnie znane.
Problemem jest tu: precyzja - uzyskanych wyników wyliczanki:
Precyzja przeliczenia danych... Zarówno w formie radiometrycznej podawanych: dla diod 660 i 455 [ tu nie taka znowu zła - biorąc pod uwagę to, że bin i tak jest zakresowy - i liczy się to dla: tak zwanych - warunków minimum dla binu : z założeniem, że może być to lekko więcej niż wyszło]
Gorzej jest z danymi dla diod: czerwonych 630 niebieskich 470 - skraj krzywej fotopowej. Tu najwięcej się knoci - szczególnie, ze binowanie tego jest.. jakie jest
Zupełnie nieźle może to wychodzić dla diod białych: - o ile dorwie się dobre SPD : współczynnik dla tej diody będzie super: tak jak i udział ... poszczególnych fotonów wyliczony: problem w tym, że...

cool white.. neutral white.. outdoor white.. wysokie CRI..
Wyznaczenie - 4-5 dla samych temp widmowych z zakresu: zapewne było by wystarczające aby szacunki trzymały się kupy z rozsądnymi możliwymi do przełknięcia błędami.
Sama "metodologia": przeliczeń jest dokładnie taka sama jaka stosuje oprogramowanie: do sectroradiometru. Dane wejściowe - i pewne uproszczenia są.. jakby odmienne
Nie wiem jak ty ale ja się już zupełnie zgubiłem: jakie było w tym sedno sprawy jeśli w ogóle było jakieś?
Marysia_Gram napisał:
Tak jak już było wspomniane ciężko jest wyciągnąć te prawdziwe a nie marketingowe dane od producenta...
Oj tam.. 3 producentów jest znośnych: I dane są - na tyle wiarygodne, że zamiast :
Pisać o ratio diod na sztuki.
Można swobodnie : ustalać przy pomocy "szacunków" - jaki się uzyskuje % udział w strumieniu poszczególnych długości fali : uwzględniając biny diod: wszystkie dane jakie się ma.
Lepiej chyba tak ::: niż podawać to na sztuki. Nie uwzględniając w ogóle nic.
Mowa jest o najlepszym RATIO : A RATIO to chyba nie RATIO sztuki na SZTUKI ;]
.... hmm.. dla chinoli - można sobie przyjąć : wyliczona sprawność .. x 0,7

... i szacunki traktowac jako zabawę na danych z sufitu
Marysia_Gram napisał:
Idąc dalej tematem wyciągania dobrych plonów przy niskich mocach to nasuwa mi się jedno pytanie, skoro tak owe (dobre plony) możemy wyciągać przy mniejszym poborze prądu to dlaczego tak nagminnie staramy się jak najbardziej doświetlać roślinę i próbujemy stawiać jakieś progi w/m2 itp?
ekchm... czemu nie ma drzemu. I co oznaczają wysokie plony g/w: rekord np: z IC z pewnego wątka rekordy:
Mi wydający się z uwagi na sprawność źródeł niezbyt realny.. ale może.
A o tym czymś... O tym pisało kapkę ludzi: Nie tylko Knna. Moc spadła o .. tyle a tyle.. a plony o wiele mniej: ja się z tym spotkałem.
Jakiś tam zysk - na równomierności: oświetlenie + cholera wie na czym? Być może : przy niskich wartosciach strumienia lepiej sprawdzają się źródła dwukolorowe - z małym udziałem bieli?
Być może wynika to z tego, że w wypadku HPS przy stosowaniu niższych wartości strumienia niż ileś tam: bezwzględna wartość strumienia niebieskich fotonów.. jest za mała? dla.
Może Może może - ludzie to opisywali - i to tacy którzy są raczej prekursorami uprawy konopek pod led: I raczej są - "ojcami" DIY : na scenie konopnej.
Skoro knna pisze : a wydaje się być kimś kto podchodził do tego - o wiele bardziej - "naukowo" od przeciętnej: z testami - ustawianymi pod jakieś tam.. wyczytane : coś tam skaś tam.. To chyba można brać to co pisał: za.. dobrą monetę:
Marysia_Gram napisał:
Ku..a byłem głupi w tym temacie, potem myślałem, że trochę zmądrzałem i niedawno doszedłem do wniosku, że zgłupiałem jeszcze bardziej

Nie wiem jak Ty ale ja czekam, aż ktoś w końcu przeprowadzi testy tak jak się je powinno prowadzić.
Z pełnymi rygorami: - z badaniami przy tych samych wartościach strumienia i odmiennym udziale:..
Od niebieskości do reszty: + określenia czy i ile warto dawać diod 630: jaki naprawdę wpływ ma : suplementacja IR : i cała zabawa z fotostacjonarną fazą fitohromu - mającą? mieć wpływ na czas kwitnienia.
I jak widzę kolejna "rozmowę o niczym" - nie mogę się powstrzymać - znaczy się czasem - przed zatruciem jej - jakimś małym spamem.
Jakiekolwiek dyskusje - o najlepszym - czymkolwiek mają sens: w połączeniu z zaplanowaniem doświadczeń pozwalających dojść do tego jakie one są:
i .. Czy różnice : są kosmiczne : cholera udowodnione 20% to jest kosmiczna różnica: - czy tak długo jak się nie przegina w jakieś skrajności z udziałem niebieskości - od za niskich do za wysokich - z punktu widzenia... plonu z wpakowanego zintegrowanego strumienia fotonów w czasie trwania uprawy plony są.. w miarę podobne. I w wypadku kilku powtórzeń : mieszczą sie one np: w granicy błędu:
Jak do Kurwy nędzy w końcu z tym jest.. I ChÓj.. jak to mawiali starożytni górale.. na innym forum - jak to się przykleiło do Czempiona - żywiącego się pedigrypalem.
Ja po tym wszystkim mam wrażenie, że wszystko to widziałem gdzieś tam.
A często na obrazkach widzę nie to co .. inni.
A, że jestem równie obiektywny jak każdy inny - czyli wcale.. chÓj z mojego wrażenia.
Zdanie mam - i niełatwo zmieniam - choć .. to .. w sumie i różnicy jest chyba - jedynie kwestia tego jakie dane: i w jakiej formie się dostane w rękę. Z faktami się cholernie ciężko .. No chyba, że sie jest kaznodzieją czy innym.. takim tam talibanem.
Marysia_Gram napisał:
Aaa i miałem okazje wysłać kolejne zestawy z panelami i z jednym z "klientów" udało mi się nawiązać dobry kontakt i nawet jak nie pochwali się swoimi poczynaniami na jakimś z for to będzie ze mną na bieżąco jak sprawuje się panel a w roli głównej dwa radiatory 25cm x 8cm x 3,5cm złożone w prostokąt o wymiarach 25cm na 36cm a na nim 21 diodek ( 2 x cool white CREE XM - L 2, 3 x Royal Blue XT - E, 4 x red XP - E 2 i 12 x photo red XP - E, chłodzenie 2 x 80mm wszystko puszczone na 700mA.
Link?
A oszacujmy na pałę:
niebieski 24,5% [ powiedzmy, że prawdziwy wynik z 95% prawdopodobieństwem może się zawierać między 20,8 a 28,2 hmm... ciekawe: czy błąd jest w tych granicach - mało białych może wiec błąd szacowania niebieskiego powinien być mniejszy od przeciętnego ]
czerwień 69,7%
znaczy se jakby to złożyć z diod philipsa

. Technicznie podobne:
Ale udziały się zmieniły by po wpisaniu FV innych:
strumień gdzieś 60 mikrololi.
będzie 400 mikromoli m2 : znaczy się obliczeniowo bez strat : realnie pewnie mniej..
Miło było by dlatego oszacować fotostacjonarną.
sprawność jakieś 1.45 mikromola/J z zasilaniem
same diody ~ 1,61:
Marysia_Gram napisał:
Jak już wcześniej wspominałem rolnik rolnikowi nie równy, ale jeżeli ten panel wypadnie dobrze na 0,15m2 (50 cm na 30cm) to coś bardzo podobnego tylko trochę większego będę chciał złożyć sobie

A czemu nie inny
Marysia_Gram napisał:
PS. Trolling nie wybiera.
Oj to trolling się wybiera.
Nie w ta strona.
Jakakolwiek by nie była: odpowiedź: generuje kolejnego posta w którym jest : niemalże to samo co w poprzednim. - Tak by sobie bardziej pogadać: a wynika z tego nic..
wiec trollig może jednak..
Oj trzeba w końcu skończyć te zabawne arkusze: potrzebne mi jak dziura w moście.
Jedyny w pełni funkcjonalny jaki w tej chwili jest - jest bardziej zabawkowy.
I powinien służyć do wstępnych szkiców: przed : - zastosowaniem bardziej zaawansowanego kalkulatorka.
aaa.. znając swój zapał.. i chęci za pół roku skończę

A potem będę mógł się nim wypchać.
W sumie nie wiem na jaki chÓj mi to potrzebne jest.
I tym radosnym akcentem: dobrej nocy: b późno jest jak cholera.